Τετάρτη 9 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις απειλούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων

Στο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε βάρος εργαζόμενου στην καθαριότητα στο δήμο Ιεράπετρας αναφέρεται ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων. Η Επιτροπή θυμίζει ότι «ο συνάδελφος - συνοδός του απορριμματοφόρου πήγε στην πίσω πλευρά του οχήματος για να δει αν το press container ήταν άδειο, όμως το ΣΜΑ εδώ και μήνες δεν είχε καθόλου φωτισμό, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, να πέσει από μεγάλο ύψος και να σπάσει τον αγκώνα του, φέροντας και κατάγματα στα πλευρά και στη λεκάνη».

Για την αποφυγή των εργατικών «ατυχημάτων», επισημαίνει, «εκτός από την έγκαιρη παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλες παράμετροι. Ο πεπαλαιωμένος και με ελλιπή συντήρηση στόλος οχημάτων, οι κακοσυντηρημένοι και παλαιάς τεχνολογίας κάδοι απορριμμάτων, οι ελλείψεις προσωπικού, που εξαναγκάζουν σε εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης στο υπάρχον προσωπικό, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν και θα συνεχίσουν να προκαλούν εργατικά "ατυχήματα", αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τεράστια είναι η ευθύνη της δημοτικής αρχής, που έχοντας αποδεχτεί τις επιταγές της κυβέρνησης για την ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των δήμων, συντηρεί την επικίνδυνη για τη ζωή και την ακεραιότητά τους πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι του δήμου. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιβαρύνει η άρνηση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού μέσω των ανταποδοτικών τελών, δηλαδή από την τσέπη των πολιτών, χωρίς να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για τους μισθούς.

(...) Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας. Τη λύση των προβλημάτων θα τη φέρει η κινητοποίηση των εργαζομένων. Η υγεία και η ασφάλεια κατά την εργασία μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης και στα τσιράκια της». Η Επιτροπή απαιτεί μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ανανέωση του στόλου των οχημάτων, να μην κινείται κανένα όχημα χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφερε αποτέλεσμα η παρέμβαση για τα μέτρα προστασίας σε μεγάλο εργοτάξιο (2023-05-05 00:00:00.0)
Ελλιπή τα μέτρα δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας (2021-06-03 00:00:00.0)
Την Πέμπτη η ημερίδα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων (2019-01-15 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα ζητήματα της Υγείας (2017-02-24 00:00:00.0)
Από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί... (2015-05-22 00:00:00.0)
Δύο τραυματισμοί εργατών σε μια μέρα (2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ