Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ελλιπή τα μέτρα δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας

Ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την απουσία επαρκών μέτρων δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας σε μια περιοχή που διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας και ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει:

Στον Νομό Λάρισας «λείπουν 58 υπάλληλοι με βάση τον οργανισμό», ενώ «μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός), σε υλικοτεχνική υποδομή, σε υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα (τα STEYER είναι 38 χρονών), στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων (Λάρισα, Φάρσαλα, Αγιά) και των οχημάτων, μείωση στις δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων κ.ά.». Επίσης, «ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός, που είναι ο μοναδικός εντός της Λάρισας και από τους πρώτους σταθμούς πανελλαδικά σε διαχείριση συμβάντων, παραμένει εδώ και δεκαετίες Β' τάξης και λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό κινδυνεύει να γίνει σταθμός Γ' τάξης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό επιχειρησιακά για την προστασία ενός πληθυσμού 220.000 περίπου κατοίκων».

Στον Νομό Μαγνησίας, «υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ενώ ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στον Βόλο άθλιες».

Στον Νομό Τρικάλων, «υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τα 20 οχήματα (περιπολικά - υδροφόρες), τα 8 είναι μόνιμα σε χώρο ευθύνης (δάση κ.λπ.) και άλλα 3-4 με πολλά προβλήματα έως παροπλισμένα».

Στον Νομό Καρδίτσας υπάρχουν ανάλογα προβλήματα σε προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει πως το ποσό που δόθηκε φέτος στους δήμους της Θεσσαλίας, αλλά και το ότι η επιχορήγηση στα Δασαρχεία από το Πράσινο Ταμείο για την «Αντιπυρική Προστασία Δασών και Δασικών Εκτάσεων» 2021 υπολείπεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από αυτά που αιτήθηκαν οι δήμοι.

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Κλείνοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, να διεκδικήσουν η δασοπροστασία - πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές (2024-07-16 00:00:00.0)
Παρέλαβε ο νέος αρχηγός στην Πυροσβεστική (2024-01-27 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Δασαρχείο Σερρών (2023-04-05 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι διαχρονικές ελλείψεις στην πυροπροστασία (2022-04-01 00:00:00.0)
Ανοχύρωτη η χώρα από τις δασικές πυρκαγιές (2013-06-12 00:00:00.0)
Ανύπαρκτη η αντιπυρική προστασία στη Θεσσαλία (2011-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ