Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα πυρκαγιά έξω από τα Μέγαρα

Αυτήν τη φορά ελέγχθηκε έγκαιρα

Σχεδόν δυο βδομάδες μετά την προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και επεκτάθηκε στην Αττική φτάνοντας κοντά στα Μέγαρα, καταστρέφοντας 52.000 στρέμματα παρθένου δάσους (συνολικά 72.000 στρέμματα), νέα πυρκαγιά ξέσπασε χτες πριν τη μία το μεσημέρι σε περιοχή χαμηλής δασικής βλάστησης κοντά στο πεδίο βολής στα Μέγαρα. Στη φωτιά που έκαιγε έκταση που είχε ξανακαεί πριν μερικά χρόνια, επιχειρούσαν 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος του Σώματος, τμήμα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά τελικά ελέγχθηκε το απόγευμα χωρίς να απειληθούν κατοικίες.

Αυτό που δείχνει και το νέο περιστατικό είναι ότι η περιοχή έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο διαφόρων συμφερόντων. Τα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή για εξόρυξη βωξίτη έχουν αποκαλυφθεί και από την εφημερίδα μας. Και βέβαια αυτό που «οπλίζει» την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η εμπορευματοποίηση της γης, ο περιβαλλοντικός νόμος που η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές Natura. Αυτά είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης», που πάει χέρι χέρι με τη διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις υποχρηματοδότηση όλων των αναγκαίων δομών δασοπροστασίας, πυρασφάλειας, αντιμετώπισης πλημμυρών και άλλων καταστροφών, ζητήματα που από το κράτος μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους».

  • Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτική έκταση κοντά στο ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ της Χίου. Η φωτιά ελέγχθηκε γρήγορα. Στον τόπο επιχείρησαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ