Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας

Οι Αμερικανοί μετακινούν κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία

Copyright 2019 The Associated

Οι Αμερικανοί μετακινούν κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αντιθέσεις γεωπολιτικών συμφερόντων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή εξακολουθούν να τροφοδοτούν με εντάσεις τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Η προχτεσινή απειλή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα του «θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία εάν επιτεθεί στους Κούρδους» της Συρίας, ήταν ενδεικτική. «Η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία - φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση στο «Τουίτερ» ο Αμερικανός Πρόεδρος...

Ωστόσο, οι απειλές του Τραμπ περί οικονομικής καταστροφής της Αγκυρας σε περίπτωση που αποτολμήσει να χτυπήσει τους Κούρδους των δυνάμεων YPG στη βόρεια Συρία δεν συνοδεύτηκε, τουλάχιστον άμεσα, από μεγαλύτερη κλιμάκωση από τη μεριά της Αγκυρας. Επειτα από τις πρώτες επισημάνσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη σημασία των διμερών ενδοσυμμαχικών τους σχέσεων, ακολούθησε το απόγευμα της Δευτέρας η τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την οποία φαίνεται (κατά το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu») πως επικράτησαν «συγκρατημένοι» τόνοι.

Οι πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ανέφεραν πως οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας»... «εκκαθαρισμένης από την τρομοκρατία» στη βόρεια Συρία. Συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί ο λεγόμενος αμερικανο-τουρκικός «οδικός χάρτης» για την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας και να μη δοθεί «καμία ευκαιρία σε στοιχεία που θέλουν να μπλοκάρουν την αμερικανική αποχώρηση».

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις και τις πρόσφατες προετοιμασίες του τουρκικού στρατού και τις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν για τρίτη χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες πως εντείνουν το τελευταίο διάστημα τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία των Κούρδων της χώρας τονίζοντας ότι «ποτέ δεν σταμάτησαν» και ότι «οι Κούρδοι είναι μέρος του λαού και οι περιοχές τους τμήμα της Συρίας», κατά το ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣ.

Το Σάββατο πάντως το Ισραήλ εξαπέλυσε ακόμη μία επίθεση στη Συρία, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με πρόσχημα το χτύπημα αποθήκης ιρανικών όπλων. Από την επίθεση, στην οποία φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν οκτώ πύραυλοι, εκ των οποίων οι επτά αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η επιλογή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να παραδεχθεί δημοσίως (πιθανώς ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη) τις επιθέσεις της χώρας του στη Συρία. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες του προκατόχου του, Εχούντ Μπάρακ, για πιθανά αντίποινα από άλλες χώρες της περιοχής.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ολοκληρώνει εσπευσμένα την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής παραλείποντας την επίσκεψη στο Κουβέιτ λόγω θανάτου συγγενικού του προσώπου. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Κατάρ ενισχύοντας τον διμερή «στρατηγικό διάλογο» με διαβεβαιώσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην οικονομία, στον στρατιωτικό τομέα και στην Ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ