Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
«Ψήνει» αυξήσεις στα τιμολόγια

Ξανά στο προσκήνιο έρχεται η «ανάγκη» για επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, «η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις» και επομένως «χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη...». Οι επιβαρύνσεις για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, το αυξημένο κόστος ρύπων που καταβάλλει η ΔΕΗ και που στο μεγαλύτερο μέρος του επιδοτεί τους επενδυτές των ΑΠΕ, αλλά και τη στήριξη των βιομηχανικών τιμολογίων.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες που επιβαρύνουν το κόστος θα συνεχίσουν να υφίστανται, αφού είναι δεδομένη η προσήλωση της κυβέρνησης στις πολιτικές της ΕΕ που ενισχύει τις «πράσινες μπίζνες» όπως επίσης και στη στήριξη του ενεργειακού κόστους των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων. Σε πλήρη ισχύ θα παραμείνουν φυσικά και οι πιέσεις της επιχείρησης προς τους καταναλωτές που διατηρούν οφειλές, περί τους 600.000 συνολικά που προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά κατά κύριο λόγο, η οφειλή των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, ενισχύοντας έτσι την τάση για αύξηση των τιμολογίων, «προχωρά κανονικά» και το πιθανότερο είναι ότι οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα κατατεθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία, στις 23 Γενάρη. Ηδη τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι το σχέδιο μείωσης του προσωπικού στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες κατ' απαίτηση των επενδυτικών ομίλων, μέσω «εθελούσιας εξόδου» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μετακίνησης σε άλλες θέσεις της επιχείρησης, έπιασε τον προβλεπόμενο στόχο.

Τέλος, η ίδια πηγή άφησε αιχμές για την επάρκεια εφοδιασμού του εγχώριου συστήματος ηλεκτρισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μονάδα του Αμύνταιου - η οποία σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία έπρεπε να είχε τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς δεν πληροί τα προβλεπόμενα από την ΕΕ όρια εκπομπών - «έσωσε την κατάσταση» τις προηγούμενες μέρες, όταν υπήρξε μεγάλη «πίεση» στο σύστημα, από την αυξημένη ζήτηση λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ