Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Πλούσια συζήτηση για τις εξελίξεις και την πρόταση της ΚΝΕ για τη Ναυτική Εκπαίδευση

Περιοδεία στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου έκανε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, μαζί με μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μοίρασαν στους σπουδαστές την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και συζήτησαν μαζί τους για θέματα που ξεχωρίζουν στην επικαιρότητα, όπως η ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τόνισαν τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη νεολαία και ειδικά για τους σπουδαστές των ΑΕΝ η εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για λογαριασμό της αστικής τάξης. Ανέδειξαν τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων που συμφωνούν σ' αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσαν σε ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που θα διεξαχθούν το 2019.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας και της συζήτησης με τους σπουδαστές, αναδείχθηκαν τα σοβαρά εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να μάθουν το αντικείμενό τους, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΝ, την ώρα που οι εφοπλιστές απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές. Συγκεκριμένα, βιβλία δεν τους έχουν μοιραστεί για όλα τα μαθήματα, ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι είτε πλήρως απαρχαιωμένος, όπως οι τόρνοι των έξι δεκαετιών, είτε εξαρτάται από τις δωρεές των εφοπλιστών, όπως οι προσομοιωτές. Η εξεύρεση καραβιού για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να παίρνουν απουσίες από τα μαθήματα για να πάνε να «χτυπήσουν» πόρτες ναυτιλιακών εταιρειών. Αλλά και όταν βρεθεί το καράβι, οι σπουδαστές πηγαίνουν εκεί ουσιαστικά απροετοίμαστοι και καλύπτουν την έλλειψη εργαζομένων που δημιουργεί η συνεχής μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων, κάνουν ουσιαστικά όλη τη λάντζα αντί να μαθαίνουν.

Μιλώντας στους αυριανούς πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού, ο Ν. Λάππας τούς κάλεσε να μελετήσουν την πρόταση της KKE και της ΚΝΕ για τη Ναυτική Εκπαίδευση, η οποία τους μοιράστηκε, να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ πάνω σ' αυτή. Να σκεφτούν με βάση την πείρα τους από τα όσα έχουν συναντήσει στη σχολή και στα εκπαιδευτικά ταξίδια, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους, για παράδειγμα με τη θεσμοθέτηση 72 ωρών εργασίας τη βδομάδα. Να συσπειρωθούν στον σπουδαστικό τους σύλλογο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στις σπουδές και στο μπάρκο, να παλέψουν μαζί με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ για ενιαία, πραγματικά ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, με κάθε τρόπο. Οι σπουδαστές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις της ΚΝΕ, τις άκουσαν προσεκτικά και έκαναν ερωτήσεις, επικεντρώνοντας στο τι είναι αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συναντήθηκε και με τον διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Πλοίαρχο (ΛΣ) Φραγκίσκο Ξυπνητό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ