Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέος κύκλος αντιλαϊκών παζαριών

Eurokinissi

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος συνεννοήσεων της κυβέρνησης με υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ, που επίσης θα δώσει το «παρών» στις διεργασίες, σε «ρόλο συμβούλου», όπως τόνισε χτες εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα αναφορικά με το νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και άλλων παρεμβάσεων αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας. Στη συνέχεια το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει «κείμενο συμπερασμάτων» αναφορικά με τα ευρήματα και τις επισημάνσεις του με έμφαση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τυχόν «δημοσιονομικούς κινδύνους» που εντοπίζονται στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Βέβαια, και η πλευρά του ΔΝΤ θα δώσει ειδική έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, που βρίσκεται στην προμετωπίδα της νέας σοδειάς με τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» οι αποφάσεις για την τρέχουσα «αξιολόγηση», σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, παραπέμπονται για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές του Μάρτη. Το αντιλαϊκό πεδίο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει στις 27 Φλεβάρη, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση από το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν «θυμίζει» τις ...«μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, η μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ο διορισμός γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κ.ά.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2019, έχει εντάξει την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση». Οπως υπογραμμίζει, «συνολικά, αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Σε ό,τι αφορά το προσεχές Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης διευκρίνισε ότι θα είναι σύντομο με κεντρικό θέμα την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», χωρίς, για την ώρα, να παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Επιπλέον προσαρμογές της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές της δημόσιας διοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στην προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνοπτικά, όσον αφορά τον ΑΣΕΠ η ενίσχυση της λειτουργίας του και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών γίνονται κυρίως σε βάρος των εργαζομένων αφού προβλέπονται ακόμα και απογευματινή, νυχτερινή υπερωριακή εργασία, εργασία και Κυριακές.

Η «αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης» αφορά την ενίσχυση του ρόλου του αρμόδιου υπουργείου ώστε να παρακολουθεί καλύτερα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στους εκάστοτε τομείς. Συγκροτούνται γνωμοδοτικό συμβούλιο, ειδική γραμματεία υποστήριξης δράσεων, δημιουργείται θέση ειδικού τομεακού γραμματέα, ενισχύεται το τμήμα διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας, δηλαδή η διασύνδεση με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο άρθρο 1 γίνεται λόγος για «στρατηγικό προγραμματισμό διενέργειας προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού», καλλιεργώντας την ελπίδα για πολλές προσλήψεις και στελέχωση υπηρεσιών, ωστόσο πρόκειται για προσλήψεις με το σταγονόμετρο, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ το όποιο υπουργείο υποβάλλει σχετική αίτηση θα πρέπει να τη συνοδεύει με έκθεση για τον τρόπο κάλυψης της προβλεπόμενης δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σαφές από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Μπαλλή, στόχος είναι «η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων, με ένα νέο, σύγχρονο ενιαίο σύστημα σχεδιασμού και διαδικασιών προσλήψεων συμβατό πάντα με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας». Για πιο «αποτελεσματική και ωφέλιμη για τους επιχειρηματίες» μεταρρύθμιση παρότρυνε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια της διοικητικής μεταρρύθμισης των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για δημόσια διοίκηση - καθαρό στήριγμα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προσαρμοσμένη πλήρως στις σημερινές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ