Κυριακή 11 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Στο κυνήγι της δόξας

Πολύ καλή θεωρείται η κλήρωση για τις ελληνικές ομάδες

Ο Λουίς Φίγκο βαρύ πυροβολικό της Ρεάλ

Sportidea

Ο Λουίς Φίγκο βαρύ πυροβολικό της Ρεάλ
Στο κυνήγι της δόξας θα ριχτούν σε περίπου δέκα μέρες δεκαέξι από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Στο σκαλοπάτι που «ακούει» στο όνομα 2η φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, όλα τα σωματεία που κατάφεραν στην πρώτη φάση να κερδίσουν το εισιτήριο και να συνεχίσουν στη διοργάνωση, αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για μια θέση στον... ήλιο. Ανάμεσα στους 16 υποψήφιους για την κατάκτηση της πρόκρισης στα ημιτελικά της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, συγκαταλέγεται και μια ελληνική ομάδα, ο περσινός δευτεραθλητής Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» καλούνται σε λίγες μέρες να ξεκινήσουν από την... αρχή τη δημιουργία των στόχων και των ονείρων τους, καθώς σ' αυτή τη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, θα μετάσχει η ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, οι «πράσινοι» θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς από τα αποτελέσματα της κλήρωσης της ΟΥΕΦΑ, αφού αντίπαλοί τους θα είναι η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης (διακαής πόθος αρκετών παιχτών του Παναθηναϊκού ήταν να βρεθεί στο δρόμο τους), η πορτογαλική Πόρτο (παλιά γνώριμη και θεωρητικά βατός αντίπαλος) και η τσέχικη Σπάρτα Πράγας (οι «πράσινοι» πιστεύουν ότι είναι βατή ομάδα). Εκτός όμως από τον Παναθηναϊκό... ευρωπαϊκά συνεχίζουν ακόμα δύο ελληνικά σωματεία, οι «Δικέφαλοι» της χώρας μας, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Η «Ενωση», σε έντεκα μέρες καλείται να δώσει το «παρών» στον Γ' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κόντρα στη βουλγάρικη Λίτεκς Λόβετς, μια ομάδα που στο άκουσμα ότι βρέθηκε στο δρόμο τους, οι «κιτρινόμαυροι» γέμισαν χαμόγελα. Ικανοποίηση, όμως, δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα της κλήρωσης και στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ, ο οποίος στον Γ' γύρο του ΟΥΕΦΑ θα αντιμετωπίσει μια παλιά γνώριμη, την ολλανδική Αϊτχόβεν.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στις προσεχείς ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, ξεκινώντας από τις ομάδες που μετέχουν στον Γ' όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, μαζί με τον Παναθηναϊκό.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ:
Δε χρειάζεται
συστάσεις

Ο Βαζέχα στα «στερνά» του θα αντιμετωπίσει και πάλι την Πόρτο

Sportidea

Ο Βαζέχα στα «στερνά» του θα αντιμετωπίσει και πάλι την Πόρτο
Ετος ίδρυσης: 1902, προπονητής: Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (Ισπανός), δυναμικό: Ικέρ Κασίγιας, Μίτσελ Σαλγάδο, Ρομπέρτο Κάρλος, Φερνάντο Ιέρο, Ζινεντίν Ζιντάν, Ιβάν Ελγέρα, Γκονθάλεθ Μπλάνκο Ραούλ, Στιβ Μακμάναμαν, Φερνάντο Μοριέντες, Λουίς Φίγκο, Μπορτολίνι Πιμέντελ Σάβιο, Ράμος Ιβάν Κάμπο, Σάντσεθ Ντομίνγκεθ Σέζαρ, Χοσέ Μαρία Γούτι, Φότσο Ντζίταπ Γέρεμι, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Αϊτορ Καράνκα, Ελβιρ Μπάλιτς, Αλμπερτ Θελάδες, Σαντιάγο Ερναν Σολάρι, Πέδρο Αλβάρεθ Μουνίτις, Κλοντ Μακελελέ, Πασκουάλ Μινιάμπρες, Κάρλος Σάντσες, Ραούλ Μπράβο, Φρανσίσκο Παβόν, Λόπες Ρότσα Βάλντο, Ρούμπιν Ρότσα Γονζάλεθ, Ρέινα Αράντα, τίτλοι: 27 πρωταθλήματα Ισπανίας, 17 Κύπελλα Ισπανίας, 8 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ.

Με... όπλα τους «εκρηκτικούς» αλλά και εξαιρετικά δαπανηρούς για την απόκτησή τους Ζιντάν, Φίγκο, Ραούλ και Κάρλος, αλλά και με τους έμπειρους και συνάμα τεχνικούς παίχτες όπως τους Ιέρο και Κασίγιας, η φετινή Ρεάλ στοχεύει ψηλά στο Τσάμπιονς Λιγκ και σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ τα σχέδια του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε αρέσκεται να παίζει το σύστημα 4-4-2, όμως η έλευση του Ζιντάν στην ομάδα είχε προβληματίσει τον Ισπανό τεχνικό που δοκίμασε αρκετές φορές να παρατάξει την ομάδα του με σύστημα 4-3-2-1. Κάτι τέτοιο πάντως δεν απέδωσε με αποτέλεσμα ο Μπόσκε να επιστρέψει στην παλιά συνταγή. Στην «Πριμέρα Ντιβιζιόν» η Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι στιγμής είναι στην 7η θέση.

ΠΟΡΤΟ:
«Δαγκώνουν»
οι δράκοι

Η Σπάρτα Πράγας έκπληξη του πρώτου γύρου

Sportidea

Η Σπάρτα Πράγας έκπληξη του πρώτου γύρου
Ετος ίδρυσης: 1893, προπονητής: Οκτάβιο Μασάδο (Πορτογάλος), δυναμικό: Μίραν Πάβλιν, Μανουέλ Μαρτίνς Βίτορ Μπαΐα, Κάρλος Αλμπέρτο Ολιβέιρα Σεκρετάριο, Αλενκάρ Μασάδο Κάμπος Ελντερ, Αντράντε Αλεσάντρο, Σίλβιο Μάριτς, Ιβάν Μορένο, Ζόρζε Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Κάρλος Αμπέρτο Παρέδες, Φραντσίσκο Κοστίνια, Χουάν Εντουάρντο Εσνάιντερ, Ντέκο, Ρούμπενς Τζούνιορ, Χόρχε Αντράντε, Φρέντερικ Σέντερστεμ, Ντιμίτρι Αλένιτσεφ, Ούγκο Μπέντζαμιν Ιμπάρα, Γουστάβο Ντίας Ραφαέλ, Παουλίνιο Σάντος, Νούνιο Φερνάντο Καπούσο, Βίκτορ Κιντάνα, Πάουλο Σάντος, Κεντίντο Κόστα, Ρικάρντο Σόουσα, Κλέιτον, Πάουλο Κόστα, Μάριο Σίλβα, Πένια, Ρικάρντο Σίλβα, Χάιλντερ Ποστίγια, Πέντρο Εσπίνια, Σεργκέι Οφτσίνικοφ, τίτλοι: 18 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 11 Κύπελλα Πορτογαλίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Με «αστέρια» της τους Καρβάλιο, Πένια, Ντένιο, Κλέιτον, Μάριο Σίλβα, Παρέδες και Καπούσο, η Πόρτο εξακολουθεί να αποτελεί έναν πολύ επικίνδυνο αντίπαλο για κάθε ομάδα. Το παιχνίδι της, ιδιαίτερα στο «Ντας Αντας», είναι πολύ δυναμικό, ενώ η εναλλαγή συστημάτων στην οποία επιδίδεται ο Μασάδο, πολλές φορές μπερδεύει τους αντιπάλους της. Πάντως, το αγαπημένο σύστημα του Πορτογάλου τεχνικού είναι το 4-5-1, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορεί να το μετατρέψει σε 4-4-2 ή και σε 4-3-3. Φέτος, ο Παναθηναϊκός και η Πόρτο θα κληθούν να θυμηθούν την προ πενταετίας συνάντησή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ (το τριφύλλι με γκολ του Μάρκου είχε επιβληθεί στο «Ντας Αντας» με 1-0, ενώ το αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ ήρθε 0-0) προκειμένου να επιστρέψουν στο... μέλλον και να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας, η Πόρτο μέχρι στιγμής είναι στη 2η θέση.

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ:
Η έκπληξη
του πρώτου γύρου

«Φίλοι απ' τα παλιά» αποτελεί το ζευγάρι ΠΑΟΚ - Αιτχόβεν...

Sportidea

«Φίλοι απ' τα παλιά» αποτελεί το ζευγάρι ΠΑΟΚ - Αιτχόβεν...
Ετος ίδρυσης: 1893, προπονητής: Γιάροσλαβ Χρέμπικ (Τσέχος), δυναμικό: Γιάρομιρ Μπλάζεκ, Πατρίς Αμπαντά, Τόμας Χόμπσμαν, Βλαστιμίλ Σβόμποντα, Ράντεκ Σιρλ, Μίκαελ Σπιτ, Ζντένεκ Γκριγκέρα, Βλαντιμίρ Λαμπάντ, Μάρτιν Χάσεκ, Γιαν Φλάτσμπαρτ, Ζντένεκ Σβόμποντα, Λούκας Ζέλενκα, Γίρι Νοβότνι, Μάρεκ Κιντσλ, Ράστισλαβ Μίχαλικ, Γιόζεφ Ομπαντίν, Λούκας Χάρτιγκ, Μάρτιν Κλάιν, Λίμπορ Σιόνκο, Ρομάν Λένγκιελ, Πετρ Τσεχ, Ράντιμ Χόλουμπ, Γίρι Γιάροσικ, Τόμας Γιουν, Πετρ Παπούσεκ, Πέτερ Μπάμπνιτς, Ράντεκ Σλόνσικ, Ράντεκ Μινάρ, τίτλοι: 28 πρωταθλήματα Τσεχίας, 23 Κύπελλα Τσεχίας.

Η έκπληξη του πρώτου γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, η τσέχικη Σπάρτα Πράγας, χαρακτηρίζεται από το πάθος που επιδεικνύουν οι παίχτες της σε κάθε αγώνα, είτε σε εγχώρια είτε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Επίσης, τον τσέχικο σύλλογο διακρίνει η επιμονή των παιχτών του να παλεύουν για τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συμπαγής του άμυνα, το «δεμένο» κέντρο του αλλά και η απρόβλεπτη και πολύ επικίνδυνη επιθετική του γραμμή. Από τους παίχτες του Χρέμπικ, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι κυρίως οι Σιόνκο, Γιάροσικ, Μίχαλικ, Χάσεκ, Νοβότνι, Κιντσλ και Λάμπαντ. Στο πρωτάθλημα Τσεχίας, η Σπάρτα Πράγας βρίσκεται μέχρι ώρας στην 1η θέση.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
ΛΙΤΕΚΣ ΛΟΒΕΤΣ:
Περιορισμένης
δυναμικότητας

Ετος ίδρυσης: 1921, Προπονητής: Φεράριο Ιβάνοφ Σπασόφ, Δυναμικό: Βίτομιρ Βούτοφ, Στόγια Στάβρεφ, Στάνισλαβ Μπάτσεφ, Ζίβκο Ζέλεφ, Αουρέλιαν Πατράσκου, Ρόσεν Κιρίλοφ, Νικολάι Ντιμιτρόφ, Ντίμιταρ Καραντάλιεφ, Βαλέριου Ρατσίτα, Εμίν Γκούλιεφ, Τσβέταν Κράτσεφ, Ιλια Ιλιέφ, Ατάνας Μπορνοσούζοφ, Ιβάιλο Μπογκντάνοφ, Κίριλ Νικόλοφ, Ροντρίγκο Βαρέλα, Μουράντ Χιντιουάντ, Μάριν Πετρόφ, Νεμπόισα Γελένκοβιτς, Στέφαν Γιουρούκοφ, Χρίστο Γιόβοφ, Ζόραν Γιάνκοβιτς. Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Βουλγαρίας.

Οι Βούλγαροι, αν και δεν έχουν πολλές συμμετοχές αλλά και εμπειρία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κατάφεραν να πάρουν εύκολα την πρόκριση μέχρι να φτάσουν στην τρίτη φάση όπου και αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ. Το εισιτήριο για την Ευρώπη και την αρχή της πορείας της στο ΟΥΕΦΑ, το εξασφάλισαν χάρη στην κατάκτηση του κυπέλλου επί της Βελμπάζντ Κιουστεντίλ (1-0) και μέχρι την «Ενωση» κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια των Λόνγκφορντ στην προκριματική φάση, Ιντερ Μπρατισλάβα και Ουνιόν Βερολίνου στις δύο πρώτες φάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας με ένα παιχνίδι λιγότερο και με 24 βαθμούς, επτά πίσω από την πρωτοπόρο και πρωταθλήτρια Λέφσκι Σόφιας.

Ο Βούλγαρος παίκτης της ΑΕΚ, Μίλεν Πετκόφ, που γνωρίζει κάτι περισσότερο για τη Λόβετς, από τους συναδέλφους του στην «Ενωση», επισήμανε για τη δυσκολία του αγώνα: «Δε θα είναι εύκολη η δουλιά μας απέναντι σε μια από τις καλές ομάδες της Βουλγαρίας. Μην ξεχνάμε ότι ήταν πρωταθλήτρια πριν λίγα χρόνια. Εφυγε βέβαια ο Τοντόροφ που πήγε στη Γουέστ Χαμ αλλά έχει καλούς παίκτες, όπως ο Γιόβοφ, ο επιθετικός. Μπορούμε όμως να πούμε ότι ήταν καλή κλήρωση για εμάς, αν και σε αυτό το γύρο δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος».

ΑΪΤΧΟΒΕΝ:
Σε κατακόρυφη
πτώση

Ετος ίδρυσης: 1913, Προπονητής: Ερικ Γκέρετς, Δυναμικό: Ιβιτσα Κράλι, Πάτρικ Λόντεγουϊκς, Ρόναλντ Βατερέους, Αντρέ Οϊγιερ, Γιαν Χέιντζε, Ρομπ Βιέλαερτ, Ερικ Αντο, Γιούρι Νικιφόροφ, Γιόργκεν Κόλιν, Κέβιν Χόφλαντ, Κάσπερ Μπόντελουντ, Ερνεστ Φάμπερ, Μαρκ Φαν Μπόμελ, Αντίλ Ραμζί, Γιόχαν Βόγκελ, Τζον Ντε Γιονγκ, Θίο Λούσιους, Γιαν Βένεγκουρ οφ Χέσελινκ, Ματέγια Κέζμαν, Αρνολντ Μπρούγκινγκ, Γκεόργκι Γκακοκίτζε, Ντένις Ρόμενταλ, Γουίλφεντ Μπουμά, Αλβες Μαρκίνιο. Τίτλοι: 16 Πρωταθλήματα Ολλανδίας και 7 Κύπελλα Ολλανδίας, 5 Σούπερ Καπ Ολλανδίας, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της αλλά και στη νοοτροπία του παιχνιδιού της, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη η Αϊτχόβεν για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο γ' γύρο του θεσμού. Οι Ολλανδοί, χάρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας τους, δοκίμασαν τις τύχες τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το αποχαιρέτησαν με το τέλος της α' φάσης. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ακριβώς όπως και πέρσι, με πρώτο αντίπαλο τον «Δικέφαλο» του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και στο πρώτο παιχνίδι που θα γίνει στην Τούμπα, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό. Στην πατρίδα της είναι στην 7η θέση μαζί με τις Βίλεμ και Ουτρέχτη με 17 βαθμούς, 9 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Αγιαξ.

Ενας παίκτης που αγωνιζόταν μέχρι πέρσι στην ολλανδική ομάδα, ο Γιόνας Κόλκα, σε δηλώσεις του σε ελληνική ιστοσελίδα, τόνισε πως ο αντίπαλος του «Δικεφάλου» έχει εσωτερικά προβλήματα και πως οι αλλαγές δεν οφείλονται τόσο στις αποχωρήσεις παικτών αλλά στους πολλούς τραυματισμούς που αντιμετωπίζει ο Γκέρετς. Πάντως, επισήμανε πως οι πιθανότητες για την πρόκριση είναι μοιρασμένες και πως ο ελληνικός σύλλογος έχει το αβαντάζ λόγω του πρώτου αγώνα που θα γίνει στην Τούμπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο «Ρομπέν των... μικρών»(2006-03-24 00:00:00.0)
Τρεις «γάμοι» και μια «κηδεία»(2002-09-08 00:00:00.0)
ΟΥΕΦΑ κατά Σούπερ Λίγκας(1998-08-19 00:00:00.0)
Ζευγάρια για όλα τα γούστα(1998-03-21 00:00:00.0)
Στο "θρόνο" της η Ρεάλ(1997-06-18 00:00:00.0)
Πανηγυρισμοί αξίας 3,5 δισ.(1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ