Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

- Ποια τα επιχειρήματα των οπαδών της ΟΝΕ και του ευρώ, για την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος;

- Σε γενικές γραμμές, οι εγχώριοι θιασώτες του μονόδρομου της ΟΝΕ δεν έχουν να προβάλουν χειροπιαστά επιχειρήματα. Περιορίζονται σε διαφημιστικού τύπου τυμπανοκρουσίες, όπως «μαζί με τις πλέον αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης», η χώρα εντάσσεται στο «σκληρό πυρήνα των αναπτυγμένων χωρών» και άλλα παρόμοια, από τα οποία, βέβαια, ο μέσος εργαζόμενος της χώρας μας δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα. Βέβαια, η ντόπια άρχουσα τάξη και οι υπάλληλοί της στην κυβερνητική εξουσία ευελπιστούν ότι σε μια περίοδο ανακατατάξεων και στα πλαίσια των διαδικασιών αναδιανομής των αγορών, στο χώρο της Ευρώπης και των Βαλκανίων ειδικότερα, θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο του μικροϊμπεριαλιστή, μαζεύοντας τα «κόκαλα» που θα αφήνουν πίσω τους, αφ' ενός οι ΗΠΑ, αφ' ετέρου τα ισχυρά μονοπωλιακά συγκροτήματα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά ...πρακτικότερα οφέλη, στην επιχειρηματολογία τους το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ζητήματα που αφορούν τους ενδοϊμπεριαλιστούς ανταγωνισμούς. Ανάμεσα σ' αυτά, το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου και του γιεν, τα επιτόκια των τραπεζών που θα μειωθούν, η αποτροπή των συναλλαγματικών κρίσεων στη ζώνη της ΟΝΕ, ο μηδενισμός του κόστους των συναλλαγματικών προσαρμογών στα πλαίσια της ΕΕ, η απλούστευση των δημοσιονομικών πράξεων μεταξύ των χωρών - μελών κ.ο.κ.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι δελεαστικά, αλλά μόνο γι' αυτούς που, λόγω της ταξικής τους θέσης, συναλλάσσονταν μέχρι σήμερα σε συνάλλαγμα και έκαναν παιχνίδια με τα επιτόκια. Αλλωστε, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι συνέπειες ήταν αρνητικές και από τις υποτιμήσεις και από τις υπερτιμήσεις της δραχμής, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούσαν θύματα ληστείας εκ μέρους των τραπεζών και όταν τα επιτόκια ήταν υψηλότερα και όταν αργότερα ακολούθησαν την πτωτική τους πορεία. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού κοινός παρονομαστής κάθε εκδοχής της ακολουθούμενης πολιτικής, ήταν η σκληρή λιτότητα για τα λαϊκά εισοδήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ