Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απειλή στρατιωτικής επέμβασης με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια»

Με την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης και την προσχηματική «ευαισθησία» για το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας, κλιμακώνονται οι πιέσεις με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, χτες ήταν η σειρά των χωρών της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα (σύμμαχων των ΗΠΑ), που συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Οτάβα του Καναδά. Οι 11 από τις 14 χώρες που την απαρτίζουν, με κοινή τους ανακοίνωση, ζητούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας «να δηλώσουν πίστη στον προσωρινό πρόεδρο» Χ. Γκουαϊδό, τη μαριονέτα που στηρίζουν, και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει «το ταχύτερο μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση». Δηλαδή καλούν το στρατό (που μέχρι τώρα στηρίζει τον Πρόεδρο Μαδούρο) να στασιάσει και ταυτόχρονα οι στρατιωτικοί να «μην εναντιωθούν στην είσοδο ή τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Βενεζουέλας».

Η Ομάδα της Λίμα (Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Αγία Λουκία, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017, με στόχο - όπως ισχυρίζεται - «να βρεθεί ειρηνική λύση στη Βενεζουέλα».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη χορήγηση βοήθειας ύψους 35 εκατ. ευρώ στο λαό της Βενεζουέλας και στους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στη συνεδρίαση δεν πήρε μέρος το Μεξικό, το οποίο δεν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό και μαζί με την Ουρουγουάη διοργανώνουν την Πέμπτη συνάντηση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής στο Μοντεβιδέο, όπου συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και οι Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπως και η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Χέλγκα Σμιτ, συμμετείχαν στη συζήτηση της Ομάδας της Λίμας μέσω βιντεοσύνδεσης. Ταυτόχρονα, ο Γκουαϊδό μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ζήτησε την ένταξη της Βενεζουέλας στην Ομάδα.

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα».

Ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την έκκληση της Ομάδας της Λίμα «απεχθή και γελοία», που προτρέπει σε ανατροπή κυβέρνησης, και κατήγγειλε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και την ΕΕ, για τις απειλές και τα τελεσίγραφα, όπως αυτό που έληξε την Κυριακή, ότι αν ο Πρόεδρος δεν προκήρυσσε νέες προεδρικές εκλογές θα προχωρούσαν σε αναγνώριση του Γκουαϊδό. Αυτό έχουν πράξει ήδη 19 από τις 28 χώρες της ΕΕ, κάτι που έσπευσε να χαιρετίσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αν οι ευαίσθητοι θέλουν να βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας, τόνισε ο Μαδούρο, «να σταματήσουν τον αποκλεισμό, τη δέσμευση των λογαριασμών της, που στερούν έσοδα (...) ο λαός αυτής της χώρας είναι υπερήφανος και όχι ζητιάνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ