Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα απόπειρα διαπραγμάτευσης του Brexit

Η Μέι ξαναπάει σήμερα στις Βρυξέλλες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αναρωτιέμαι πώς θα είναι η "ειδική θέση στην κόλαση" γι' αυτούς που προωθούν το Brexit, χωρίς να σκιαγραφούν ένα σχέδιο για το πώς θα το εκτελέσουν με ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ. Η συνάντησή τους, που είχε ως βασικό θέμα τις διαβουλεύσεις για τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας, δεν έδειξε να οδηγεί πουθενά. Παρ' όλα αυτά, σήμερα, αναμένεται για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τον φιλόδοξο στόχο να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, παρά την απροθυμία της απέναντι πλευράς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Λονδίνου για «βελτιωτικές αλλαγές» κυρίως (αλλά όχι μόνο) στο λεγόμενο «backstop» (σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας).

Ενδεικτική πάντως ήταν χτες η δήλωση της επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών για την Εξωτερική Πολιτική του κόμματος, Εμιλι Θόρνμπερι, που ζήτησε στη Βουλή την καθυστέρηση του Brexit τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο να περάσει τη συμφωνία της πριν από την ημερομηνία αποχώρησης ούτε να λάβει τις παραχωρήσεις που ζητά από την ΕΕ.

Ανησυχία για ένα Brexit δίχως συμφωνία υπάρχει και στη Γερμανία. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σκέφτεται να πιέσει τους Ιρλανδούς να δεχθούν την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για να αποφευχθούν οι αυστηροί τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας.

Νωρίτερα η Ενωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) προειδοποίησε ότι η χώρα διακινδυνεύει την κατάρρευση «άνω των 40 εμπορικών συμφωνιών» και στις πέντε ηπείρους σε περίπτωση που επιχειρήσει αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να ψηφίσει επί μίας αναθεωρημένης, υποτίθεται, συμφωνίας για το Brexit στα μέσα του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ