Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές δράσεις με κέντρο τα μπλόκα

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Παραμένοντας ακλόνητοι στα μπλόκα και προχωρώντας σε σταδιακή κλιμάκωση της πάλης, με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κι άλλες αγωνιστικές δράσεις, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αυξάνουν διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιμένει στην αδιαλλαξία της έναντι των δίκαιων αγροτικών διεκδικήσεων, στάση την οποία επιχειρεί να αποκρύψει με παραπλανητικές προσκλήσεις για προσχηματικό «διάλογο». Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ωστόσο δεν «τσιμπούν» στα κυβερνητικά «δολώματα», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βγήκαν στα μπλόκα για ανούσιους «διαλόγους», ούτε για να ζητιανέψουν κυβερνητικά ψίχουλα, αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωσή τους. Στη βάση αυτής της αγωνιστικής διεκδίκησης ζητούν και τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, την οποία, μέχρι στιγμής, απορρίπτει η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας, και μ' αυτό τον τρόπο, πως είναι ταγμένη στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής της πολιτικής και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Αύριο ο αποκλεισμός στα Τέμπη

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Στο Μπλόκο της Νίκαιας συνεχίστηκαν και χτες οι συζητήσεις για το πώς θα προετοιμαστεί αποτελεσματικότερα ο αποκλεισμός με τρακτέρ της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών, όπως αποφασίστηκε στην προχτεσινή συνέλευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων για συνεχή κλιμάκωση του αγώνα.

Το μπλόκο καλεί όλους τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, ώστε να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις της κι είναι αποφασισμένη, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσει τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση.

Στη Μακεδονία και την Ηπειρο

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στη Μακεδονία. Καθημερινά γίνονται εξορμήσεις στα χωριά και συσκέψεις στα μπλόκα, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται αύριο, Σάββατο, να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων.

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν στα μπλόκα:

Στην Ημαθία στον κόμβο της Κουλούρας και τη διασταύρωση της Νάουσας, ενώ αύριο Σάββατο ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κοινό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος του κόμβου της Κουλούρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στην Πέλλα, παραμένουν στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στις Σέρρες στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου. Στην Κατερίνη στο ύψος της «Ελιάς».

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες από την περιοχή του Λαγκαδά βγήκαν χτες στον κόμβο Δερβενίου, στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Επίσης, παραμένουν οι αγρότες στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας.

Στη Δυτική Μακεδονία παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στο Αντίγονο της Φλώρινας.

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει μπλόκο στον Λούρο. Χτες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο χώρο του μπλόκου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων φορέων. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την Εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, από τις 7.30 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.

Χτες επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Αρτας πραγματοποίησε κινητοποίηση στην πόλη της Αρτας. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα και με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη, στον οποίο κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αρτας, εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία.

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΑΙΓΙΟ
ΑΙΓΙΟ
Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, ενώ χτες απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τις 4 μ.μ. έως τις 5.30 μ.μ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΚΟ και του Σωματείου Εργαζομένων στον Συνεταιρισμό Στυλίδας. Μίλησαν ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, και η Βάσω Κυριάκου - Παπαλέξη, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά, σε Γενική Συνέλευση του μπλόκου, αποφασίστηκε νέος αποκλεισμός της Εθνικής οδού, σήμερα Παρασκευή, στις 4 μ.μ.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει στηθεί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Χαλίκι, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, απέκλεισαν και χτες το απόγευμα και τα δύο ρεύματα της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, της Ενωσης Οικοδόμων και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποίησε χτες συγκέντρωση στα «Βενζινάδικα» στις 5 μ.μ. προχωρώντας και σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου, στο ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής οδού προς Αθήνα. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί με αγροτικά οχήματα στο σημείο, ενώ κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς ανακοινώσεις του Αγροτικού Συλλόγου με τα αιτήματά τους.

Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών.

Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου, ενώ εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης τις επόμενες μέρες.

Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης. Χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν αποκλεισμό της νέας Εθνικής οδού Καλαμάτας - Αθήνας, στο ύψος του «Πράκτικερ». Μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Αργολίδας καλεί σε συγκέντρωση και αποκλεισμό της νέας Εθνικής οδού Ναυπλίου - Μυκηνών, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, την Κυριακή 10/2, στις 12 μ. Χτες πραγματοποίησε κινητοποίηση στην πλατεία στο Ανυφί. Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στο πλάι της Εθνικής οδού, στο ύψος του Αγ. Γεωργίου, στη διασταύρωση Ανυφί και Πλατανίτη, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σε Κρήτη και Κέρκυρα

Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν ολιγόλεπτους αποκλεισμούς της Εθνικής οδού, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του δρόμου στη 1 μ.μ. και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης.

Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων. Χτες μετά τις 5 το απόγευμα και για περίπου 1 ώρα, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας του Νότιου Οδικού Αξονα της Κρήτης, στο ύψος του μπλόκου.

Νέα συγκέντρωση στις Μάντρες πραγματοποιεί αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μελάμπων.

Τέλος, αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ. οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στη Λ. Αλεξάνδρας (Μαράσλειο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ