Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ

Τη μείωση στο μισό των αποδοχών των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια αξιώνουν οι εργοδότες

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στη Βουλή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις και η κατάσταση που υπάρχει στο χώρο των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, καθώς και στα Κέντρα Μελέτης, που ολοένα και πιο έντονα αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέα πεδία κερδοφορίας και αφαίμαξης της λαϊκής οικογένειας, στο έδαφος της σταθερής υποβάθμισης του σχολείου, ειδικά του ολοήμερου, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, συζητήθηκε η προκλητική προσφυγή των εργοδοτών στο χώρο των φροντιστηρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που στοχεύει στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε αυτά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε υπόμνημα που επέδωσε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ προς το Κόμμα, «οι μισθοί των εκπαιδευτικών υπέστησαν καθίζηση μετά το 2012 με τη μείωση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 60-80%». Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, «ο νόμος 4415/2016 έδωσε μια μικρή ανάσα στους εκπαιδευτικούς με τον καθορισμό των 21 ωρών ως εβδομαδιαίου ωραρίου και στον ορισμό του κατώτατου μισθού στα 6,70 ευρώ την ώρα», χωρίς βέβαια και αυτός να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες. Και τώρα η ομοσπονδία των εργοδοτών στον χώρο (ΟΕΦΕ) άσκησε προσφυγή στο ΣτΕ με στόχο την κατάργηση του νόμου και της ερμηνευτικής του εγκυκλίου. «Επικαλούμενοι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα (!) και για τη συλλογική αυτονομία (που καταπάτησαν όλη την προηγούμενη περίοδο) ζητούν το ωρομίσθιο να πέσει από τα 6,70 μεικτά βάσει του ισχύοντος σήμερα νόμου στα μισά (γύρω στα 3,50 ευρώ!). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για εκπαιδευτικό με πλήρες ωράριο ο μηνιαίος μισθός θα φθάνει μετά βίας τα 285 ευρώ, ένας μισθός μεσαιωνικής εξαθλίωσης και ταυτόχρονα απαξίωσης της επιστημονικής του δουλειάς και της προσφοράς του στους μαθητές», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ.

Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε, όπως άλλωστε σταθερά έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, να στηρίξει την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μισθούς που θα δίνουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους αγώνες που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα για το ζήτημα αυτό καθώς και ότι θα προχωρήσει στις κατάλληλες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ