Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΚ ΑμεΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, όπου αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες δομές εκπαίδευσης ενηλίκων με ειδικές ανάγκες και η ανάγκη αναβάθμισης της σχολής και του πτυχίου

Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Λ. Κανέλλη στο Κέντρο
Στιγμιότυπο από την περιοδεία της Λ. Κανέλλη στο Κέντρο
Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταρτιζόμενοι και το προσωπικό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στο Γαλάτσι, αλλά και η κραυγή αγωνίας των καταρτιζόμενων ότι είναι κουτσουρεμένες οι ελπίδες να βρουν δουλειά μετά την αποφοίτηση, αναδείχτηκαν χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Το ΚΕΚ ΑμεΑ είναι η μοναδική επαγγελματική σχολή στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα που απευθύνεται σε 200 ενήλικες με ειδικές ανάγκες, σταγόνα στον ωκεανό των πολλαπλάσιων αναγκών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι απόφοιτοι μένουν άνεργοι. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται εκεί είναι ωρομίσθιοι, απλήρωτοι από 1 μέχρι και 3 μήνες. Οσο για το κτίριο, έχει τεράστια υλικοτεχνικά προβλήματα.

Δεκάδες σπουδαστές συνομίλησαν με την βουλευτή του ΚΚΕ για τις ανάγκες τους και πρώτα απ' όλα το δικαίωμα στη δουλειά: Να γίνεται άμεση πρόσληψη με ευθύνη του κράτους όλων των καταρτιζόμενων με την αποφοίτησή τους από τη σχολή. Να αναγνωρίζεται το πτυχίο τους έτσι ώστε να κατοχυρώνονται επαγγελματικά.«Το χαρτί που παίρνουμε δεν μετράει, είναι σαν να μην έχεις πάει πουθενά. Και μετά τι; Γυρίζεις και κλείνεσαι στο σπίτι σου», είπε χαρακτηριστικά ο Μίνος Γιάννης, πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του ΚΕΚ ΑμεΑ.

Επίσης ζητούν να αναβαθμιστεί η σχολή με σύγχρονα τμήματα και να επεκταθεί ο χρόνος φοίτησης από τα δύο έτη στα τρία, όπως ήταν πριν το 2013. Ο χρόνος κατάρτισης να υπολογίζεται ως μοριοδότηση για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τις προκηρύξεις του Νόμου 2643/98. Να υπάρξει αύξηση του ημερήσιου επιδόματος και δυνατότητα επανεγγραφής. «Δεκάδες άνθρωποι κάθε χρονιά μένουν εκτός, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων», επισημαίνει το διδακτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, λογοθεραπευτής δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, οι ειδικότητες του εργοθεραπευτή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού είναι μονήρεις. Διερμηνείς για τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής είναι μόνο δύο, που πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα και από όροφο σε όροφο.

Οι 200 «τυχεροί» καταρτιζόμενοι στοιβάζονται κυριολεκτικά στους ανεπαρκείς χώρους του ΚΕΚ, ενώ ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης από και προς το ΚΕΚ είναι δικά τους (υπάρχει σπουδάστρια ΑμεΑ που ξεκινάει στις 6.30 το πρωί από τη Ραφήνα!).

Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η σχολή κρατήθηκε ανοιχτή με τους αγώνες της ΣΕΑΑΝ, του ταξικού αναπηρικού κινήματος. Είναι η μοναδική επαγγελματική σχολή για ΑμεΑ, που πρέπει να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί με το αναγκαίο προσωπικό και την κτιριακή υποδομή, να ιδρυθούν νέα τμήματα και να είναι εξασφαλισμένη η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κρατική μέριμνα για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια, από την πρόληψη έως την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ