Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια επαναπατρισμού τζιχαντιστών και «μόνιμης βάσης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδιο επαναπατρισμού Ιρακινών τζιχαντιστών που αιχμαλωτίστηκαν από Κούρδους στη Συρία μελετά η ιρακινή κυβέρνηση, ενώ το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προωθούν σχέδιο «μόνιμης βάσης» στη Βορειοανατολική Συρία με πρόσχημα την ενίσχυση της «ασφάλειας» στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνησή του θα επαναπατρίσει τους Ιρακινούς τζιχαντιστές που συμμετείχαν στο «Ισλαμικό Κράτος» και έχουν αιχμαλωτιστεί από Κούρδους των δυνάμεων SDF στη Συρία. Πρόσθεσε πως θα γίνουν δεκτές στο Ιράκ και οι οικογένειες των συλληφθέντων, που σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν σε ειδικούς καταυλισμούς στη δυτική επαρχία Ανμπαρ.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του στη Βαγδάτη με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ενώ αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών ανέβαζαν σε περίπου 20.000 τον αριθμό των Ιρακινών (τζιχαντιστών και μελών των οικογενειών τους) που αναμένεται να επιστρέψουν στο Ιράκ έως τον Απρίλη.

Την Τρίτη ο Σάναχαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιρακινούς αξιωματούχους για το «μέλλον» των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την απόσυρσή τους από τη γειτονική Συρία και την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιθυμεί «να εποπτεύει το Ιράν» από το Ιράκ. «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι σεβόμαστε την κυριαρχία τους, τη σημασία που αποδίδουν στην ανεξαρτησία τους και ότι είμαστε εκεί έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης», είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα ενημέρωνε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες. Αποκάλυψε μάλιστα σχέδιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με στόχο «να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες εκεί (...) σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μια δύναμη εποπτείας στη βορειοανατολική Συρία».

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Σάναχαν είπε πως υπήρξε μια «έμμεση» αναφορά στις συνομιλίες που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, τονίζοντας: «Ο Μαχντί μού είπε: Πρέπει να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Τέλος, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή και έβαλαν με πυροβόλα αρμάτων μάχης στο έδαφος της Συρίας εναντίον θέσεων του Ιράν, μία μέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως ισραηλινό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εκτόξευσε πυραύλους κοντά σε κατεδαφισμένο νοσοκομείο και στρατιωτική θέση παρατήρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ