Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Με τις φράσεις «ανακόπτουμε την υποβάθμιση κύρους θεσμών» - «στοχεύουμε στην εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΔΗΣΥ - ΠΑΣΟΚ), Φ. Γεννηματά, έδωσε το στίγμα των προτάσεων του κόμματός της, βγαλμένες και αυτές απευθείας από τα συρτάρια του κεφαλαίου.

Πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 16, πρότεινε όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τη συνταγματοποίηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και τη μετατροπή των ΟΤΑ σε «αναπτυξιακούς πόλους με οικονομική αυτοτέλεια», στην κατεύθυνση της «ανταποδοτικότητας» και της λειτουργίας τους ως μοχλών ανάπτυξης για τους επιχειρηματίες κ.ο.κ., ενώ πρόσθεσε και το ΚΙΝΑΛ σε όσους αναζητούν την «πολιτική σταθερότητα» του κεφαλαίου, χαρακτηρίζοντας «αδιέξοδη τη σύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής».

Ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αν αποτύχουν οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πληθυσμιακά δήμων, επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, ζητώντας ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ σχετικά με τη Δικαιοσύνη πρότεινε η επιλογή της ηγεσίας της να σταματήσει να είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Επίσης ζήτησε η ασυλία ή μη των βουλευτών να αποφασίζεται από Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου. Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη διακριτών ρόλων κράτους - Εκκλησίας.

Ο Β. Λεβέντης είπε ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από το λαό, «μπορεί να έχουμε σύγκρουση των δύο πόλων (σ.σ. με τον πρωθυπουργό) και να έχουμε ανωμαλία και εκτροπή» και ζήτησε να παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο εκάστοτε πρωθυπουργός εάν διογκώνει το ετήσιο έλλειμμα, καθώς και η έκδοση των ομολόγων να εγκρίνεται από τη Βουλή. Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι η Ενωση Κεντρώων είναι υπέρ, αλλά όχι τώρα, καθώς «θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν και να εξυγιανθούν τα δημόσια πανεπιστήμια».

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, στην τοποθέτησή του ασχολήθηκε με την υποτιθέμενη «φίμωση» του ναζιστικού μορφώματος, την «προδοτική συμφωνία» των Πρεσπών, ενώ σε σχέση με την επαναδιατύπωση του άρθρου 3 για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας μίλησε για «βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ