Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ
Διεκδικούμε ασφαλείς κατασκευές για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

MotionTeam

Ο Θανάσης Κουτσουράς ανέδειξε τη διάσταση των «εκπτώσεων» των εργολάβων στα κατασκευαστικά έργα, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων είπε:

«Ας αναρωτηθούμε. Γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει σε κατοικίες αμφιβόλου κατασκευαστικής ποιότητας; Γιατί ενώ υπάρχουν διευρυμένες ανάγκες κατασκευής έργων εξυπηρέτησης λαϊκών αναγκών, κατασκευής κατοικιών που να πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις από άποψη ασφάλειας, αυτά δεν γίνονται; Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία στον κλάδο των Κατασκευών, εφόσον υπάρχουν αυτές οι ανάγκες;

Η απάντηση βρίσκεται στο στόχο της κατασκευής ενός έργου. Γενικά και ειδικά οι μεγαλοεργολάβοι του κλάδου και οι κατασκευαστικές εταιρείες λειτουργούν και δουλεύουν με γνώμονα το μέγιστο κέρδος. Αυτό το μέγιστο κέρδος έρχεται να εξυπηρετήσει η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας.

Σημαντικό ζήτημα είναι τι μέτρα παίρνονται στη διάρκεια κατασκευής ενός έργου. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επανέναρξη ορισμένων μεγάλων έργων, δημιουργία κάποιων νέων. Ομως τι έργα γίνονται, για ποιον, από ποιον και πώς γίνονται. Αν όχι όλα, τα περισσότερα έργα υποδομής, δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, είναι ενταγμένα σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Εργα τα οποία η εργατική τάξη τα έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία, έργα που έχουν χαμηλό κέρδος για τις κατασκευαστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση της εργασίας να αυξάνεται, με τις παρατυπίες και ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην κατασκευή των έργων να οργιάζουν.

Η εντατικοποίηση επηρεάζει την κατασκευή ενός έργου και τις ζωές των εργαζομένων. Οταν σου λέει θα κάτσουμε σήμερα το απόγευμα να ρίξουμε μπετά (μέχρι τη νύχτα δηλαδή) για να προλάβουμε αύριο να σηκώσουμε κολόνες, αυτό άμεσα επηρεάζει και την ποιότητα της δουλειάς, αλλά επηρεάζει και τους εργαζόμενους.

Σήμερα οι κατασκευαστικές εταιρείες, για να καρπωθούν το μέγιστο κέρδος από την κατασκευή ενός έργου, προσπαθούν και το πετυχαίνουν να συμπιέσουν το χρόνο κατασκευής και να μειώσουν το κόστος με τη λογική "ούτε μέρα χαμένη", δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, αλλά και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας συνάδελφος από πτώση στο κενό.

Αλλά και στο κόκκινο κτίριο στην οδό Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, που σκοτώθηκε συνάδελφος από πτώση, γιατί ήταν αναγκασμένος να δουλέψει στην όψη του κτιρίου χωρίς σκαλωσιά.

Ως Ομοσπονδία Οικοδόμων παλεύουμε τα τελευταία χρόνια με ένα πλαίσιο πάλης που θεωρούμε ότι συμβάλλει στην πιο ασφαλή ανέγερση κτιρίων και άλλων κατασκευαστικών έργων. Ο αγώνας για να υπάρχει δουλειά με πλήρη δικαιώματα, με υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη να τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Επίσης, σταθερό μας αίτημα είναι η ενίσχυση όλων των κρατικών μηχανισμών ελέγχου με προσωπικό και μέσα, ώστε να γίνονται συχνοί έλεγχοι στη διάρκεια κατασκευής ενός έργου.

Τα αιτήματα αυτά τα βλέπουμε ενταγμένα στη συνολική μας πρόταση για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, της μελέτης και της υλοποίησης των αναγκαίων και απαιτούμενων έργων, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και σχεδιασμένης οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ