Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ
Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εργασίες του μεγαλύτερου παγκόσμιου «φόρουμ» για την ασφάλεια, ενώ για τις υπηρεσίες τους στο ΝΑΤΟ βραβεύονται οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας στην εναρκτήρια ομιλία την Παρασκευή
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας στην εναρκτήρια ομιλία την Παρασκευή
Με την επισήμανση ότι «τίποτα δεν είναι όπως ήταν», ο «προβληματισμός» για τις ανακατατάξεις στο «μεγάλο παζλ» της παγκόσμιας τάξης και για τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που όλο και πιο δύσκολα συμβιβάζονται, βρέθηκε στο επίκεντρο στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Η Διάσκεψη αυτή θεωρείται το κορυφαίο «φόρουμ» παγκοσμίως για την ασφάλεια. Φέτος συμμετέχουν 600 ειδικοί κι εμπειρογνώμονες, ανάμεσά τους 35 αρχηγοί κρατών και 80 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, άλλοι υπουργοί, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιχειρηματικών ομίλων κ.λπ. Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα γίνουν επίσης πλήθος διμερών και τριμερών συναντήσεων.

Οι διατλαντικές σχέσεις, ο ρόλος της ΕΕ «στον κόσμο», η όξυνση των αντιθέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας και η κατάργηση της Συνθήκης INF, η Κίνα που διεκδικεί παγκόσμιο ηγετικό ρόλο, οι «εστίες συγκρούσεων» στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, ο «εμπορικός πόλεμος» των ΗΠΑ και το Brexit, συγκαταλέγονται φέτος μεταξύ των κύριων θεμάτων της Διάσκεψης, που «είναι η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη των τελευταίων 50 χρόνων», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Γερμανός διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι παρεμβάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, το Σάββατο. Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και η Κίνα από τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας, Γιανγκ Ζιετσί.

«Δεν υπάρχουν μόνο μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις σήμερα στον κόσμο. Υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα, βιώνουμε μια αλλαγή εποχής, μια εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων», είπε ο Β. Ισινγκερ στο χαιρετισμό του. Σε αυτό το «ρευστό τοπίο» η «ΕΕ πρέπει να μιλά και να αποφασίζει περισσότερο για τον εαυτό της, να μιλά περισσότερο με μια φωνή και να αναπτύξει τις ικανότητες να δρα απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις», είπε, καλώντας την ΕΕ να παίξει το ρόλο της ως παγκόσμιου «παίκτη».

Τη Διάσκεψη άνοιξαν ως πρώτοι ομιλητές η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, και ο Βρετανός ομόλογός της, Γκάβιν Γουίλιαμσον. Η φον ντε Λάιεν είπε ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να πετύχουν έως το 2024 το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες είναι σωστές. «Οι απαιτήσεις αυτές, τις οποίες υπενθύμιζε ξανά και ξανά και ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ομπάμα, είναι δικαιολογημένες. Από το 2014 η Γερμανία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 36% και έως το 2024 θα έχουν αυξηθεί κατά 80%», είπε.

Μιλώντας για το «ΝΑΤΟ του μέλλοντος», σημείωσε ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία «πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση, που ανοίγει νέες «δυνατότητες», οι οποίες θα είναι «στη διάθεση του ΝΑΤΟ». Υποστήριξε για ακόμη μια φορά την ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με πλειοψηφικές και όχι ομόφωνες αποφάσεις. Με σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν αποχώρηση από Αφγανιστάν και Συρία, ζήτησε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «δικαιοσύνη» τόσο «στην κατανομή των βαρών στις στρατιωτικές αποστολές, όσο και στις πολιτικές αποφάσεις». «Αυτό σημαίνει: Μαζί μέσα, μαζί έξω», είπε. «Αυτό ισχύει για το Αφγανιστάν», όπου η Γερμανία αποφάσισε να παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο, «αυτό ισχύει για τη Συρία, όπου σχεδόν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεισφέρουν στον αγώνα κατά του ISIS», πρόσθεσε.

Το πρωί της Παρασκευής στο περιθώριο της Διάσκεψης έγινε συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για τα επόμενα βήματα. «Υπάρχει ευρεία συναίνεση (...) ότι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο Γκ. Γουίλιαμσον επιτέθηκε στη Ρωσία και χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγγύηση ασφάλειας». «Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ γιατί ένας παλιός εχθρός επιστρέφει» και «η Ρωσία παραμένει μια απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Ακομη, την Παρασκευή μίλησαν, ανάμεσα σε άλλους, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Βράβευση Τσίπρα - Ζάεφ

Η βράβευση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, το Σάββατο με το βραβείο της Διάσκεψης «Εβαλντ φον Κλάιστ», αποτελεί άλλη μια αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και της ενίσχυσης των «διατλαντικών δεσμών» στην κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων, μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βραβείο απονέμεται από το 2009 σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών», με κριτήριο την εξυπηρέτηση των δολοφονικών, ιμπεριαλιστικών σκοπών του ΝΑΤΟ. Ο ιδρυτής της Διάσκεψης, Εβαλντ φον Κλάιστ, ξεχώρισε για την «καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του διατλαντικού διαλόγου για την ασφάλεια και στην εισαγωγή της μεταπολεμικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη ψυχροπολεμική τάξη ασφαλείας».

Οι διαβόητοι προκάτοχοι του βραβείου «Εβαλντ φον Κλάιστ» έχουν τη δική τους πορεία στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών κατά την αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά, το 2009 το βραβείο δόθηκε στον Χένρι Κίσινγκερ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (1969 - 1977) κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Βιετνάμ. Πρωτοστάτησε στη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων, μεταξύ αυτών της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών, της δικτατορίας Πινοσέτ στη Χιλή, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το 2010 το βραβείο απονεμήθηκε στον Ισπανό Σοσιαλδημοκράτη, Χαβιέ Σολάνα, που από το 1995 διετέλεσε γγ του ΝΑΤΟ και πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

Για το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Διάσκεψη, συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Συναντήσεις του υπουργού Αμυνας

Το δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα συναντήσεων, προσαρμοσμένο βέβαια στις γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, που επίσης παρακολουθεί τη Διάσκεψη Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους Αντ. Πικ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ναύαρχο Τζ. Φόγκο, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Γ. Κοέν, υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ επί Κλίντον, Γ. Παλτί, διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του Ισραήλ, πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ και υπουργό Αμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ