Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε συνεχή άνοδο οι ελαστικές μορφές εργασίας

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Συνεχή άνοδο σημειώνει την τελευταία δεκαπενταετία στην Ολλανδία ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και «μπλοκάκι», καθώς αυτές οι εργασιακές σχέσεις μειώνουν το «κόστος» των εργαζομένων και τους προσαρμόζουν πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το 2003, περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι στην Ολλανδία εργάζονταν με ευέλικτες συμβάσεις ή με «μπλοκάκι», ενώ το 2018 οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχονταν σε 3,1 εκατ., όπως έδειξε νέα πρόσφατη έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (CBS) και του ερευνητικού ινστιτούτου TNO.

Σταθερή σχέση εργασίας (σύμβαση αορίστου και πλήρους απασχόλησης) είχε το 2003 το 75% των εργαζομένων και πέρυσι μειώθηκε στο 60%. Ενδεικτικά, στον τομέα των κατασκευών, λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (κάτω από το 50%) έχουν σταθερή δουλειά. Αλλά και στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου (βοηθοί κουζίνας, ταμίες, τακτοποίηση ραφιών σε σούπερ μάρκετ) είναι εκτεταμένη η ελαστική απασχόληση, όπως οι «συμβάσεις μηδενικών ωρών», όπου ο εργαζόμενος είναι κυριολεκτικά καθημερινά πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας ειδοποίηση του εργοδότη.

Τέλος, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις επιβάλλονται κυρίως στους νέους, με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ