Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνάντησε χτες τους ομολόγους του από Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία στην Ιερουσαλήμ, συμφωνώντας σε μια σειρά κοινών οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτισμικών σχεδίων συνεργασίας. Μεγάλος απών από το τετραμερές σχήμα χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που συγκροτούν τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ ήταν η Πολωνία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, αποφάσισε να απόσχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών περί της «αντισημιτικής» στάσης των Πολωνών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι απαιτεί και αναμένει τη «συγγνώμη» της ισραηλινής κυβέρνησης.

ΡΩΜΗ.-- Η αρμόδια Επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας καταψήφισε τελικά την πρόταση παραπομπής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι σε δίκη, με την κατηγορία της στέρησης της ατομικής ελευθερίας 177 μεταναστών (που μετέφερε το πλοίο «Diciotti» τον Αύγουστο). Την τελική απόφαση θα πάρει η Ολομέλεια στις 25/3. Πάντως, το «Κίνημα 5 Αστέρων» - που συγκυβερνά με το κόμμα του Σαλβίνι «Λέγκα» - καταψήφισε την πρόταση, μετά και από διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος, που τάχτηκαν κατά της παραπομπής Σαλβίνι κατά 59%.

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-- Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε ένας νεαρός άντρας στο κέντρο της Μασσαλίας, όταν δυνάμεις της Ασφάλειας τον καταδίωξαν, αφού τραυμάτισε με μαχαίρι τέσσερις περαστικούς. Τα αίτια ερευνώνταν.

ΚΑΪΡΟ.-- Τρεις Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες ξημερώματα από την επίθεση βομβιστή κοντά στην αγορά του Αλ Χαλίλι στο Κάιρο. Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν επιχείρησαν να σταματήσουν έναν ύποπτο άνδρα και όταν τον προσέγγισαν, εκείνος πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε πάνω του, τραυματίζοντας και κάποιους περαστικούς. Νωρίτερα, σε επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού στη Χερσόνησο Σινά ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 ύποπτοι τζιχαντιστές κοντά στην πόλη Αλ-Αρίς.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών αποδοκίμασε τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στη Διάσκεψη του Μονάχου σε βάρος του κινεζικού μονοπωλίου τεχνολογίας «Huawei», πως δηλαδή συνιστά τάχα απειλή ασφαλείας για τις χώρες που θα δεχτούν το στήσιμο του νέου ασύρματου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο Κινέζος αξιωματούχος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να μπλοκάρουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ