Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν τη λειτουργία προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ

Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη φορέων
Στιγμιότυπο από τη μαζική σύσκεψη φορέων
Πάνω από 23 φορείς και σύλλογοι της Πάτρας συμφώνησαν ομόφωνα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και του υπουργείου Υγείας, διεκδικώντας τη λειτουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης απ' τα ναρκωτικά του ΚΕΘΕΑ και συμβουλευτικών σταθμών για τις άλλες εξαρτήσεις.

Στα παραπάνω κατέληξαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο θεραπευτικές κοινότητες, το «ΟΞΥΓΟΝΟ» του ΚΕΘΕΑ και ένα απ' τα ελάχιστα «στεγνά» προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, η «ΓΕΦΥΡΑ», τους τελευταίους μήνες έπαψαν να λειτουργούν και μετατράπηκαν σε συμβουλευτικούς σταθμούς. Σήμερα, όσοι νέοι της πόλης θέλουν να δώσουν τη μάχη της απεξάρτησης θα πρέπει να μετακομίσουν στην Καλαμάτα ή στην Αθήνα.

«Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις με στελέχη του ΚΕΘΕΑ για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κλειστού προγράμματος στην Πάτρα. Δεν συναντήσαμε άρνηση στο αίτημά μας, αλλά ενστάσεις για τη δυσκολία εξασφάλισης των προϋποθέσεων (κτίριο, προσωπικό, χρηματοδότηση) της λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας. Μας αντέταξαν το επιχείρημα ότι τα περιστατικά που αποφασίζουν να απεξαρτηθούν εξυπηρετούνται στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ.

Για μας όμως η ύπαρξη θεραπευτικής κοινότητας στην πόλη μας δεν είναι μόνο για τα παιδιά που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση της απεξάρτησης. Είναι ένας φάρος για τα παιδιά που βρίσκονται στη χρήση, για τους γονείς τους, γι' αυτούς που καταφεύγουν στα υποκατάστατα», σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, ενώ στάθηκε στις νέες εξίσου καταστροφικές εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο). «Στην πόλη μας», είπε, «και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν δομή για να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους και γι' αυτό το ζήτημα το αίτημά μας είναι σαφές. Θέλουμε να δημιουργηθεί στην Πάτρα συμβουλευτικός σταθμός και γι' αυτές τις εξαρτήσεις».

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή καταπιάστηκε με το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Τον Ιούνη του 2016, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης, καθόρισε την πολιτική και τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος με στόχο την πρόληψη, την απεξάρτηση και επανένταξη.

Ειδικά στον τομέα της πρόληψης, με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Παιδείας, για δύο σχολικές χρονιές επιτεύχθηκε η έγκριση του υπουργείου για οργανωμένη επικοινωνία με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στο χώρο τους και το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων. Τα στελέχη του ΕΣΥΝ, του ΚΕΘΕΑ έχουν επισκεφθεί 19 σχολεία και 2.500 μαθητές έχουν πάρει μέρος σε αυτήν τη δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ