Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα

«Με χτύπησαν με κλοτσιές και μπουνιές γιατί ζήτησα τα χρήματα από τη δουλειά μου. Μου είπαν ότι η Αστυνομία είναι φίλοι τους. Μου είπαν, ξέρεις ποιοι είμαστε; Θα καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή και δεν θα αφήσουμε κανέναν Πακιστανό ζωντανό στη Λάρισα. Θα σας βάλουμε να φάτε χοιρινό με το ζόρι εσείς οι μουσουλμάνοι, το καταλαβαίνετε;».

Με αυτά τα λόγια ο 21χρονος Σαλμάν Ατζούμ, που έχει καταγωγή από το Πακιστάν και διαμένει στη Λάρισα, κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος και ο ομοεθνής του Σαΐντ Αχμέτ την περασμένη Παρασκευή από έναν κτηνοτρόφο στον οποίο εργάζονταν, με τη συνοδεία δύο ακόμη ανδρών.

Οπως αναφέρει ο Σαλμάν Ατζούμ με τον φίλο του Σαΐντ Αχμέτ δούλευαν σε κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 1.300 πρόβατα. Ο 21χρονος Σαλμάν σημειώνει ότι εργαζόταν στη μονάδα τέσσερις μήνες, αλλά πληρώθηκε μόνο τον ένα για τη δουλειά του.

«Ζήτησα τα χρήματά μου. Του είπα ότι δεν θα δουλέψω άλλο και θέλω τα χρήματα που έχω δουλέψει. Δουλεύαμε πάνω από 18 ώρες τη μέρα και ήμασταν εξουθενωμένοι. Από το πρωί δουλεύαμε μέχρι τα ξημερώματα της άλλης μέρας. Δεν μας πλήρωνε, και όταν ζητήσαμε τα χρήματα, μας χτύπησαν», είπε ο Σαλμάν.

Στο μεταξύ, ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του 34χρονου Νιγηριανού Μαμάν Σούμπεκ μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, στις 8 Φλεβάρη, θέτει η κοινότητα των ομοεθνών του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές της, πολλοί Νιγηριανοί έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στο συγκεκριμένο Τμήμα, «μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπάρχουν κάμερες». Σύμφωνα εξάλλου με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), «από τα μέχρι τώρα δεδομένα της έρευνας, δεν προκύπτει αστυνομική βία».

Η ΓΑΔΑ ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι ο Νιγηριανός «προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση της δικαστικής του ταυτότητας, στις 11.30 της 8ης Φεβρουαρίου 2019. Κατά τον χρόνο παραμονής του (...) έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς προηγουμένως να έχει εκφράσει κάποια αδιαθεσία στους αστυνομικούς. Αμεσα κλήθηκε και προσήλθε, περίπου στις 12.20, προσωπικό του ΕΚΑΒ, οπότε διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Διαπιστώσεις και ευχολόγια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε διαπιστώσεις και ευχολόγια για τη βελτίωση της ζωής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας αναλώνεται η έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα πορίσματα της έκθεσης βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλη, όπου διαπίστωσε «σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία», κυρίως στους χώρους κράτησης της περιοχής του Εβρου, όπως και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας στη Λέσβο.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι συνθήκες κράτησης στα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης παραμένουν ακατάλληλες για την κράτηση ατόμων για περισσότερες από 24 ώρες. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο του Φυλακίου βρίσκονταν 95 άτομα σε ένα κελί, μεταξύ των οποίων οικογένειες, παιδιά και έγκυες.

Η Επιτροπή «συνιστά» τη λήψη μέτρων για μείωση των επιπέδων πληρότητας και μεταφορά των ευάλωτων ατόμων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής.

Σημειώνει επίσης ότι δέχτηκε «αξιόπιστους ισχυρισμούς» για επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης από την Ελλάδα στην Τουρκία και υπογραμμίζει τις ανεπαρκείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κρατούμενους μετανάστες στα περισσότερα από τα κέντρα κράτησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομική επιχείρηση - «σκούπα» (2022-05-17 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για αστυνομική βία (2021-03-17 00:00:00.0)
Μαζικές προσαγωγές σε συνέχεια της άγριας καταστολής (2020-11-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-19 00:00:00.0)
Στην εντατική δύο Αλβανοί μετανάστες (2007-09-21 00:00:00.0)
Να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα (2007-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ