Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Διευθετήσεις και ημίμετρα με δεδομένη την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού

Ψηφίστηκε προχτές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Ιδρυση παιδικού σταθμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο καθώς, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Γιάννης Δελής, «παρά τις όποιες επιμέρους ρυθμίσεις που έχει αυτό σε θετική κατεύθυνση, αντικειμενικά και εντάσσεται και λειτουργεί με βάση τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία, όπως και στους υπόλοιπους κοινωνικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην Υγεία, στην Παιδεία, έτσι και στον χώρο του Πολιτισμού επιδιώκει την επέκταση και την εμβάθυνση της επιχειρηματικότητας, με στόχο βεβαίως την επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών». Πρόσθεσε πως ακριβώς «αυτός ο στόχος της εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού ήταν που οδήγησε την κυβέρνηση και την ΕΕ να συμφωνήσουν στην κατάπτυστη μεταβίβαση στο "υπερταμείο" των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων».

Σχετικά με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ο Γ. Δελής σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ρόλος του, καθώς αντί να προσανατολίζεται σε δραστηριότητες που θα έφερναν το λαό σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, παίζει το ρόλο ενός εισπρακτικού μηχανισμού μέσω των εισιτηρίων, που διαρκώς ακριβαίνουν.

Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κακοδιαχείρισης, πρόβλημα που, όπως τόνισε, «αποτελεί καραμπινάτο κρούσμα της σήψης του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Δήλωσε ακόμα ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει τη διάταξη του νομοσχεδίου που ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στο Ελληνικό Φεστιβάλ για να σταματήσουν να είναι ξεκρέμαστοι, «ωστόσο θεωρεί απαράδεκτη τη μη μονιμοποίησή τους».

«Παρών» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική ΧΑ καταψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ