Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή» στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση με τον Λεωνίδα Βαρδαρό λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του νέου του ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται το νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού με τίτλο: «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή». Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο 2 Μάρτη στις 20.15 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Κτίριο Ολύμπιον και την Κυριακή 3 Μάρτη στις 13.00 στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», Αποθήκη 1, Λιμάνι. Ιχνηλατώντας τα γεγονότα 75 χρόνια μετά... 20 χρόνια συνεντεύξεων από Ελληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να μιλήσει με τον Λεωνίδα Βαρδαρό, λίγο πριν από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ.

Στην ερώτησή μας, ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθεί με τους Ελληνες στη Μέση Ανατολή την περίοδο της Κατοχής και τη δράση της ηρωικής Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΑΣΟ), ο Λ. Βαρδαρός σημειώνει ότι «υπάρχουν οι μνήμες, οι παιδικές, οι εφηβικές μου από την πατρίδα μου, την Ικαρία. Το κίνημα της Μέσης Ανατολής είχε πλαισιωθεί από νησιώτες κυρίως, Ικαριώτες, Σαμιώτες, Χιώτες, Μυτιληνιούς... Καταρχάς οι οικογένειες που είχαν καταφύγει στη Μέση Ανατολή, είχαν πάει για να σωθούν από την πείνα. Θα ακούσει ο θεατής του ντοκιμαντέρ τα ονόματα κάποιων πόλεων όπως Ράκα, Χαλέπι, Δαμασκός, που τώρα έχουν ισοπεδωθεί από τους ιμπεριαλιστές, και θα μάθει ότι σε αυτές είχαν βρει φιλοξενία οι δικοί μας πρόσφυγες».

Συνεχίζοντας, μας λέει ότι είναι τρομερά ενδιαφέρον και αναδεικνύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ το πώς οργανώθηκε η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση, η μάχη που έδωσαν οι στρατιώτες, οι ναύτες, οι αεροπόροι, ώστε να φύγουν από τη διοίκηση του στρατού οι φασίστες αξιωματικοί. Η θέλησή τους να χαρακτηριστούν ως τμήμα του ΕΛΑΣ και η άρνηση των Αγγλων. Η βίαιη καταστολή του κινήματος, ο αφοπλισμός του, ο εγκλεισμός στα Σύρματα. Μας αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτό που υποστηρίζει και ο ιστορικός Γ. Μαργαρίτης στο ντοκιμαντέρ, «τι συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους που τους συνέλαβαν οι Αγγλοί; Το χειρότερο. Τους φέρθηκαν πολύ χειρότερα, από ό,τι φερόντουσαν στους Γερμανούς και Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου».

«Μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου έχει σχέση και θέλει να αναδείξει πλευρές του κινήματος, της δράσης του. Αυτά τα θέματα με συγκινούν. Με αυτά ασχολούμαι όλη μου τη ζωή, να προβάλω αυτήν τη γενιά που έκανε την "υπέρβαση"», μας αναφέρει ο Λ. Βαρδαρός και καλεί τους Θεσαλλονικείς στην προβολή του ντοκιμαντέρ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Συντελεστές: Αφήγηση: Ρήγας Αξελός. Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού. Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας. Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός. Σενάριο - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ