Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Σχετική πρόοδο» στις τελευταίες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες διαπίστωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, αναφερόμενος στην αποστολή του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και του γενικού εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέφρι Κοξ για συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Πιστεύω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι λογικά θετικές, αλλά δεν θέλω να υπερβάλω σχετικά με αυτές, επειδή πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Χαντ. Αλλωστε, βρετανικά ΜΜΕ δεν απέκλειαν μία ακόμη έκτακτη επίσκεψη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει, λίγο πριν την ψηφοφορία της 12ης Μάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία «επιπρόσθετη προσθήκη» στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ που ανακοινώθηκε το Νοέμβρη. Στόχος της κυβέρνησης Μέι είναι να αποτραπούν αφενός οι αυστηροί τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας (κράτος - μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και αφετέρου η επ' αόριστον παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ (την οποία δεν επιθυμούν οι υπέρμαχοι του Brexit).

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως «εξωτερικές δυνάμεις» έκαναν παρέμβαση στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία, καλώντας τις χώρες - μέλη της ΕΕ να πάρουν μέτρα ώστε να εμποδίσουν παρόμοιες απόπειρες στις ευρωεκλογές του Μάη.

Σε κάθε περίπτωση, στενεύουν τα περιθώρια μέχρι τις 29 Μάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Το αν και πώς θα γίνει το Brexit θα κριθεί στις ψηφοφορίες της επόμενης βδομάδας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Γεγονός είναι πως η αβεβαιότητα αυξάνει τις πιέσεις σε μονοπώλια, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αντιδρούν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit. Χτες, εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW και «Toyota» απείλησαν με κλείσιμο των εργοστασίων που έχουν στη Βρετανία (όπως έκαναν πρόσφατα οι ιαπωνικές βιομηχανίες «Ηonda» και «Νissan»). Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν τη σύσταση ενός μηχανισμού ανταλλαγής νομισμάτων ώστε να αποτραπούν τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό βρετανικών τραπεζών με ευρώ.

Παράλληλα, σε νεότερη έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμάται πως το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να υποβληθεί σε δεινή δοκιμασία στην περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία.

  • Βόμβες περιείχαν τελικά τα ύποπτα δέματα που βρέθηκαν χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου και στον σιδηροδρομικό σταθμό «Γουότερλου». Αυτό επιβεβαίωσαν χτες ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εξετάζοντας μηχανισμούς που βρέθηκαν σε φακέλους μεγέθους Α4.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ