Σάββατο 10 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψυχραιμία. Δε θίχτηκε ο Ι. Τζεμ

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη από το επεισόδιο με τον Τούρκο αγωνιστή στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ι. Τζεμ

Αυτός που ενοχλήθηκε για το γιουχάισμα της περασμένης Πέμπτης στο Πάρκο Ελευθερίας, δεν ήταν αυτός που το εισέπραξε. Ο Ι. Τζεμ άλλωστε, γέμισε από την ικανοποίηση να εκθέσει τις φωτογραφικές «εποχές» του στο κολαστήριο της ΕΑΤ- ΕΣΑ, εκεί που η ελληνική χούντα βασάνιζε ανθρώπους, όπως ακριβώς σήμερα η τουρκική κυβέρνηση βασανίζει και δολοφονεί Τούρκους αγωνιστές. Αυτή η ικανοποίηση μάλλον ήταν τόσο μεγάλη που ο φίλος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών μπόρεσε να καταπιεί μια μικρή προσβολή από έναν Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα, αφού την ίδια στιγμή οι αρχές της δημοκρατικής Ελλάδας διαγκωνίζονταν ποιος θα του «γονατίσει» πρώτος για να υποβάλλει τα σέβη του.

Περισσότερο από τον Τούρκο υπουργό ενοχλήθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας. Ακόμη περισσότερο δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, καθώς φοβήθηκε μην παρεξηγηθεί ο φίλος του και επηρεαστεί το οικοδόμημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στο συνάδελφό του της Δημόσιας Τάξης και του παραπονέθηκε για τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης έριξε το φταίξιμο στο δήμαρχο και τη δημοτική Αστυνομία, γεγονός που έκανε «πυρ και μανία» τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των υψηλών προσώπων δεν είναι δική του δουλιά. Μάλιστα, ο δήμαρχος φρόντισε να διευκρινίσει ότι το πάρκο ελευθερίας ο δήμος το χορήγησε μετά από αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών. Από την πλευρά του το τελευταίο με δήλωση του εκπροσώπου του υπογράμμισε ότι ουδέποτε το υπουργείο διατύπωσε αίτημα για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο επεισόδιο της εισβολής του Τούρκου υπήκοου στην έκθεση φωτογραφίας του Ι. Τζεμ. «Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός. Οι Ελληνες είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα φιλοξενίας. Αυτό το άτυχο συμβάν δεν πρέπει να υποβαθμίσει τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης Τζεμ, τα οποία θα έχουν θετική επίπτωση στην καλή γειτονία και τη μείωση της έντασης», δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας για το εάν ήταν γνωστός ο Τούρκος, απάντησε: «τον γνώριζαν και γι' αυτό ενήργησαν ταχύτατα και συνελήφθη. Υπήρχαν αστυνομικά μέτρα. Κάποια στιγμή υπήρξε μια μικρή χαλάρωση, αλλά δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν μέτρα». Και ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε: «Να τονίσω πως όσοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, θα πρέπει να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αναζητηθούν ευθύνες, δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει διάβημα από την τουρκική πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ