Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση προσφύγων με αφορμή εξώσεις από τα σπίτια που μένουν

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται εξώσεις από τα σπίτια που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία. Οπως υποστηρίζουν, αιτία της διαμαρτυρίας τους είναι «η απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για έξωση οικογενειών προσφύγων, που ζουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτια που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία».

Σε πρώτη φάση θα εκδιωχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες μέχρι τέλος Μάρτη (πρόκειται για ξεριζωμένους που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες μέχρι τις 31/7/2017) και παράλληλα σταματάει και η χρηματοδότησή τους. Αναφέρουν δε ότι «η ενημέρωση που τους παρέχεται από τους δήμους, την Υπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον τους, κανένας σχεδιασμός, καμία ενέργεια που θα τους υποστηρίξει σε μια πορεία ένταξης». Πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που μένουν σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για αρκετούς μήνες μετά την αναγνώρισή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA». Τώρα καλούνται να αποχωρήσουν από τις δομές μέχρι τις 31/3, ώστε τις θέσεις τους να πάρουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ εκπρόσωπός τους, η απόφαση του υπουργείου αφορά 600 άτομα που θα πρέπει να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα «και θα μείνουν στο δρόμο, κάτι που θα επηρεάσει όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την κυβέρνηση και τους Ελληνες πολίτες». Την ίδια ώρα, «θα κοπεί για τους ανθρώπους αυτούς το χρηματικό βοήθημα, το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε θα σταματήσει να χορηγείται». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι προς το παρόν από αυτήν την απόφαση εξαιρούνται οι ευάλωτες περιπτώσεις, ωστόσο σε τρεις μήνες ακόμα και οι ευάλωτοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές. Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο οικογένειες προσφύγων να μένουν στις πλατείες.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο επειδή τέθηκε θέμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στο σύστημα υποδοχής βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, περίπου 400 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφέρει στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι θα τοποθετηθούν, αρχικά, σε σκηνές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ