Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Με τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες και καταστροφές σε δεκάδες κτίρια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμάκωσαν έως τα ξημερώματα της Παρασκευής τις αεροπορικές επιδρομές στη δυτική, κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας πάνω από 100 «στόχους», ανάμεσά τους σπίτια και το νέο λιμάνι στο Χαν Γιουνές. Από το εναέριο σφυροκόπημα, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τη μεριά της Γάζας αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρθηκαν ο τραυματισμός τουλάχιστον τεσσάρων Παλαιστίνιων αμάχων και σημαντικές υλικές ζημιές ή καταστροφές σε δεκάδες κτίρια.

Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη των δύο ρουκετών τύπου Fajr, αλλά αμέσως αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη αντιμετωπίζει έντονη κριτική από άλλα αστικά κόμματα.

Ωρες μετά τις ισραηλινές προκλητικές επιθέσεις, ανακοινώθηκε υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση «νέα εκεχειρία» ανάμεσα στις διοικητικές δομές της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και τις ισραηλινές αρχές. Αναβλήθηκαν επίσης οι προγραμματισμένες για την Παρασκευή κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ για τα δικαιώματα των προσφύγων, ενόψει των πολύ μεγαλύτερων αγωνιστικών διαδηλώσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν στις 30 του μήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξή τους.

Οχι τυχαία, η ισραηλινή προκλητικότητα εντείνεται και μετά την αλλαγή φρασεολογίας που επέλεξε το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην τελευταία έκθεσή του για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, όπου τα χαρακτηρίζει «ελεγχόμενα από το Ισραήλ» και όχι κατεχόμενα.

Με αφορμή την επέτειο της Μέρας Παλαιστινιακής Γης στις 30 Μάρτη, η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει ανήμερα στις 7 μ.μ., στο «DAIS CENTER» στο Μαρούσι (Μεσογείων 151), Ελληνοπαλαιστινιακή Πολιτιστική Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά και της Παλαιστίνιας τραγουδίστριας Αμάλ Μούρκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ