Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Τουλάχιστον 49 νεκροί από επιθέσεις σε τεμένη

Από τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο

Copyright 2018 The Associated

Από τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο
ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Τουλάχιστον 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Κράιστσερτς, την τρίτη μεγαλύτερη της Νέας Ζηλανδίας (Ωκεανία), μετά από ένοπλες επιθέσεις που έγιναν σε δύο μουσουλμανικά τεμένη το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο μετά την έναρξη της καθιερωμένης προσευχής. Πρόκειται για το κεντρικό τέμενος της πόλης «αλ Νουρ» και άλλο ένα στο προάστιο Λίνγουντ, που ήταν κατάμεστα. Στα θύματα περιλαμβάνονταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 50, από τους οποίους πολλοί χρειαζόταν να υποβληθούν σε πολλαπλές επεμβάσεις και υπήρχε φόβος για αύξηση των θυμάτων.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Μάικ Μπους, δήλωσε ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περίπτωση ενός 28χρονου με το όνομα Μπρέντον Τάραντ, με καταγωγή από την Αυστραλία, που εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά και όπλα, για τον οποίο οι αρχές της Αυστραλίας υποστήριξαν ότι είναι «εξτρεμιστής» και «βίαιος τρομοκράτης».

Η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν, δήλωσε πως το περιστατικό «μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μία τρομοκρατική επίθεση» και πως οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Σε διεθνή ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι ο 28χρονος «ανέβασε» στο διαδίκτυο βίντεο από την ώρα της επίθεσης και ότι ανάρτησε 73σέλιδο ακροδεξιό - φασιστικό «μανιφέστο» υποστηρίζοντας ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών», ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών ενάντια στους μουσουλμάνους».

Οι άγριες επιθέσεις προκάλεσαν λαϊκή οργή σε όλο τον πλανήτη. Τις καταδίκασαν δεκάδες κυβερνήσεις, με πολλούς βέβαια να σπεύδουν να τις αξιοποιήσουν για να μεγαλώσει ένα κλίμα τρομολαγνείας, «βούτυρο στο ψωμί» πολύπλευρων αντιλαϊκών σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ