Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣ
Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Μαχητική κινητοποίηση στο Ηράκλειο με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων και την παρουσία του υπουργού Παιδείας

Τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Τμημάτων και εστιακών φοιτητών από το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το περασμένο Σάββατο, τελευταία μέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου παρευρισκόταν και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει το κλίμα αστυνομοκρατίας με το οποίο υποδέχτηκαν τους φοιτητές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός, «ο οποίος για άλλη μια φορά απέφυγε τη συνάντηση με τους φοιτητές και κρύφτηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα ΜΑΤ και τα "τείχη" του Φρουρίου Κούλε όπου πραγματοποιούνταν η Σύνοδος», όπως σημειώνει το ΜΑΣ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γι' αυτό και αποφεύγει τους φοιτητές

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ προσθέτει:

«Θεωρούμε απαράδεκτη την απαγόρευση στους φοιτητές να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου, φτάνοντας στο σημείο να μπλοκάρουν τη συγκέντρωση πάνω από 300 μέτρα μακριά από την αίθουσα! Τους το ξεκαθαρίζουμε: Μπορεί να ψάξουν να βρουν όσα φρούρια θέλουν, η χώρα μας έχει πολλά, αλλά θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Το αίτημα των Φοιτητικών Συλλόγων για επίσημη συνάντηση με τον υπουργό ήταν κάτι παραπάνω από δίκαιο και αυτονόητο, τη στιγμή που εκκρεμούν απαντήσεις από τον υπουργό και τους πρυτάνεις για μια σειρά φλέγοντα ζητήματα που έχουν θέσει επανειλημμένα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα.


Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και αποφεύγει να τοποθετηθεί πάνω στα καίρια ερωτήματά μας, γι' αυτό και αρνήθηκε να συναντήσει:

  • Τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά το Σεπτέμβρη στις εστίες του Ηρακλείου και που βρίσκονται εδώ και 5 μήνες "στον αέρα", ενώ σε ένα μήνα λήγουν οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται και δεν έχουν καμία απάντηση για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, παρότι η κυβέρνηση καθησύχαζε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, κι ενώ στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Τους φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης που αγωνιούν σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Κρήτης και θέλουν απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους σπουδαστές, τι θα γίνει με Τμήματα που δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον τους, όπως το Τμήμα Φυσικών Πόρων στα Χανιά, τι θα γίνει με τα οξυμένα προβλήματα σε εργαστηριακό εξοπλισμό, με τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, τη μηδαμινή φοιτητική μέριμνα κ.ά.
  • Τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην τεράστια υποχρηματοδότηση, το τεράστιο κόστος των μεταφορών τους, τις ελλείψεις καθηγητών, την ανάγκη το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση και άλλα εμπόδια στις σπουδές τους τα οποία παραμένουν και διογκώνονται.

Επιβεβαιώθηκε ότι η Σύνοδος δεν αφορούσε μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, αλλά το πώς θα συνεχιστεί η ίδια κατεύθυνση για Ανώτατη Εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για την ενίσχυση της αυτονομίας των Ιδρυμάτων, την ουσιαστικότερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, το πώς θα ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αυτό επαληθεύεται και από τις αποφάσεις της Συνόδου, που ολοκληρώθηκε με υπονοούμενα για τον χρόνο φοίτησης των σπουδαστών, για την αύξηση του κόστους σίτισης και άλλα πολλά, φυσικά χωρίς παρεκκλίσεις από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις.

Κανένας εφησυχασμός! Δεν περιμένουμε τα χειρότερα που ετοιμάζουν!

Είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα προς όφελός μας από τα σχέδια της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, το έργο το έχουμε δει πολλές φορές!

Οι φοιτητές να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση συγκεκριμένων δυνάμεων.

Καταδικάζουμε τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που με ευθύνη τους οι φοιτητικοί σύλλογοι όπου πλειοψηφούν έλειπαν από την κινητοποίηση αυτή. Με διάφορα κολπάκια απέφυγαν τη συνεδρίαση των ΔΣ για το ζήτημα, ενώ όπου τα πραγματοποίησαν καθυστερημένα καταψήφισαν με θράσος τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών. Η απουσία τους εξηγείται αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι σύμμαχοί τους, όπως το Ποτάμι) συμφωνούν με τη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες με τα συγκεκριμένα κόμματα για την πολιτική που ασκείται στην Παιδεία.

Αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά ο ρόλος των δυνάμεων των ΕΑΑΚ, που καπελώνοντας φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις τους επιδόθηκαν σε 40λεπτο "παιδικό σόου" με χοροπηδητά και σπρωξίματα, αδιαφορώντας για την εξέλιξη της κινητοποίησης και την πίεση που ασκούνταν εκείνη τη στιγμή στην κυβέρνηση. Οπως μας έχουν συνηθίσει, έδωσαν πάσα στην κυβέρνηση, έβγαλαν λάδι τον υπουργό, αφού τους αξιοποίησε βρίσκοντας την αφορμή που έψαχνε για να ξεγλιστρήσει για άλλη μία φορά, να μη δώσει απαντήσεις. Και δεν μπορούν και δεν θέλουν να συγκρουστούν πραγματικά με την κυβερνητική πολιτική.

Εντείνουμε τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει

Οι φοιτητές με τον αγώνα τους μπορούν να έχουν κατακτήσεις! Αυτό που χρειάζεται είναι ένα φοιτητικό κίνημα ριζοσπαστικό, μαζικό και μαχητικό, που να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, που να μην το βάζουν στο χέρι η μία ή η άλλη κυβέρνηση. Ενα φοιτητικό κίνημα που να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, χωρίς τυχοδιωκτισμούς αλλά με οργανωμένο σχέδιο διεκδίκησης. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να γίνει σημαντικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τις δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και την πάλη των φοιτητών!

Συνεχίζουμε μαχητικά. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση, στην οργάνωση της συζήτησης στις ΓΣ σε κάθε έτος και σχολή, για να οργανωθούν τώρα κινητοποιήσεις σε κάθε Ιδρυμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν πάρει Επιτροπές Αγώνα και Φοιτητικοί Σύλλογοι:

  • Σήμερα Τετάρτη κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου για το οξυμένο ζήτημα της μεταφοράς των φοιτητών, στη 1 μ.μ.
  • Αύριο Πέμπτη κινητοποίηση στην Πρυτανεία ενάντια στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με το ΝΑΤΟ για πρακτική άσκηση, στη 1 μ.μ.
  • Την Παρασκευή 22 Μάρτη κινητοποίηση στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου (πλατεία Δασκαλογιάννη), για πιο συχνά δρομολόγια και μείωση της τιμής του εισιτηρίου.
  • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων για το αντικείμενο των σπουδών και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων.
  • Στις πρωτοβουλίες Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ