Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης»

Ενας από τους στόχους του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήταν η ουσιαστικότερη σύνδεσή του με τον λαό της πόλης των Πατρών και η προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκαινίασε μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης».

Για αυτήν τη νέα δράση, του τι σηματοδοτεί, αλλά και τα έργα που έχουν επιλεγεί, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες συνέντευξη Τύπου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρος Τσακίρης, στην εισηγητική του τοποθέτηση θέλησε να δώσει το στίγμα αυτής της προσπάθειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Οι εποχές αλλάζουν. Ο κόσμος αλλάζει. Το Θέατρο σαν ο πιο αρχαίος και αναλλοίωτος τόπος συναθροίσεων γίνεται ο ευαίσθητος δέκτης των αλλαγών και τις καταγράφει με τα μέσα του, ώστε να διατυπωθεί μέσα από καινούργιες φόρμες το "επερχόμενο". Ελπιδοφόρο ή ζοφερό. Κάθε καινούργιο στο Θέατρο είναι μια επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των "από σκηνής" με τους "από την πλατεία". Βαθιά μυστική σχέση που καταλήγει σε κραυγή».

Ανέφερε ακόμα ότι «για πρώτη έκφραση αυτού του εγχειρήματος επιλέξαμε το θέμα μας να είναι η ίδια μας η πόλη, ο δικός μας περίγυρος, οι δικοί μας άνθρωποι. Αναθέσαμε τις τρεις παραστάσεις σε καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και δημιουργούν σ' αυτήν την πόλη.

Πλαισιώνουμε αυτές τις παραστάσεις με εκδηλώσεις που προέρχονται από άλλους χώρους έκφρασης, αλλά που επιδιώκουν την ίδια ελπιδοφόρα ανανέωση.

Ολη η Πάτρα μαζί μια κιβωτός πολιτισμού που ταξιδεύει για το μέλλον».

Αναμνήσεις από την Πάτρα

Θα παρουσιαστούν επί σκηνής τρία λογοτεχνικά κείμενα καταξιωμένων συγγραφέων του 20ού αιώνα, που συνδέθηκαν με την Πάτρα: «Οι τόποι είναι ήχοι» του Γιάννη Ζουγανέλη, «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη και «Πριμαρόλια» της Αθηνάς Κακούρη. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν τρεις νέοι Πατρινοί σκηνοθέτες: Η Μαρία Φλωράτου, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και ο Φάνης Δίπλας, αντίστοιχα.

«Οι τόποι είναι ήχοι» συνεχίζονται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στις 21 - 24 Μάρτη. Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή του διάσημου τουμπίστα Γ. Ζουγανέλη στην Πάτρα στα τέλη του 1950.

Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς. Στην παράσταση συμμετέχει η μπάντα του δήμου Πατρέων.

Η «Ερόικα» του Κ. Πολίτη εκδόθηκε το 1938 και τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Αποτελεί έργο - σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας, θέτοντας για πρώτη φορά τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στη νεοελληνική λογοτεχνία και μπολιάζοντας την πεζογραφία με λυρισμό και ποίηση. Οι νεαροί ήρωες ισορροπούν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την αναπόφευκτη ενηλικίωση. Το έργο γράφτηκε στην Πάτρα και τη «φωτογραφίζει» χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Η παράσταση θα ανέβει στις 26 - 31 Μάρτη και 1 Απρίλη στο Δημοτικό Θέατρο.

Το τελευταίο έργο είναι το «Πριμαρόλια», όπου καταπιάνεται με την Πάτρα του τέλους του 19ου αιώνα. Το θέατρο «Απόλλων», οι παραστάσεις όπερας, οι καλλιτεχνικές βραδιές στα μεγαλοαστικά σαλόνια και τα «νοικιασμένα» παιδιά, τα έκθετα μωρά, οι αγρότες - εργάτες της σταφίδας. Η σκληρή δουλειά στην κατάφυτη από αμπέλια Δυτική Ελλάδα και οι πολυτελείς χοροί. Οι δραστήριοι έμποροι και η τοκογλυφία...

Παραστάσεις: 4 - 11 Απρίλη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ