Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Τη διαμαρτυρία τους για την απουσία Σύμβασης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας εκφράζουν άνθρωποι του πολιτισμού, σε κείμενο που υπογράφουν. Παράλληλα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αγωνίζονται εδώ και μήνες.

Στο κείμενο υπογραφών σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση του Κρατικού απαξιώνουν την ίδια την τέχνη του ηθοποιού, το θέατρο και τελικά το ίδιο το κοινό, όταν αρνούνται με κάθε τρόπο, με απειλές, με συκοφαντίες, να προσφέρουν στους ηθοποιούς τη δυνατότητα να δουλεύουν και να παράγουν τέχνη με αξιώσεις. Είναι φανερή η κατεύθυνσή τους, όχι μόνο για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας αλλά συνολικά για τον πολιτισμό, που το μόνο που τους απασχολεί είναι αν θα είναι ένα αξιόλογο εμπόρευμα, ώστε να μπορεί να αγοραστεί.

Ομως εμείς, που χωρίς εμάς δεν γίνεται τέχνη, δεν είμαστε εμπορεύματα σε ράφια σούπερ μάρκετ. Είμαστε άνθρωποι. Και έχουμε την ανάγκη μέσα από τη δουλειά μας να ζούμε. Και έχουμε την ανάγκη να αφοσιωνόμαστε στη δουλειά μας και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σ' αυτήν. Εχουμε ανάγκη να προσφέρουμε στο κοινό κάθε μέρα τον καλύτερό μας εαυτό. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας μέσα από τη δουλειά μας.

Μέσα από τον αγώνα μας διεκδικούμε κρατικά θέατρα που να μπορούν να παράγουν έργο για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό. Που δεν θα λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, που θα μορφώνουν και θα εκπαιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων στα κρατικά θέατρα είναι αυτονόητη, κι όμως αυτήν τη στιγμή κυβέρνηση και διοίκηση αρνούνται να υπογράψουν μια ανόθευτη Σύμβαση. Ζητούν από τους ηθοποιούς να παραχωρήσουν δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με μεγάλους αγώνες, με πολύ κόπο.

Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Το ΣΕΗ δημοσίευσε και τις πρώτες υπογραφές στήριξης από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσα σε άλλους το κείμενο αλληλεγγύης υπογράφουν από το χώρο των εικαστικών οι Αγγελος Βλάσσης, Αντώνης Μυρωδιάς, Ευθύμιος Σιάτρας και Μπάμπης Δαραδήμος, από το χώρο της μουσικής οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Βέη και Σοφία Καμαγιάννη, και από το χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Νίκος Καβουκίδης, Τάσος Ψαρράς, Ακης Αποστολίδης, Δημήτρης Μακαλιάς, Παύλος Κοντογιαννίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Ελένη Φιλίνη και Ράνια Σχίζα.

Τη στήριξή τους δηλώνουν ομόφωνα και τα ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΣΕΗ και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ