Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

- Πόσο έχει προχωρήσει η ενημέρωση των πολιτών στη χώρα μας για την εισαγωγή του ευρώ;

- Οσο και αν φαίνεται περίεργο, πολλοί υποστηρίζουν - και, μάλιστα, σθεναρά - ότι η εξοικείωση με το νέο νόμισμα θα είναι για τους περισσότερους υπόθεση μιας μικρής περιόδου. Πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μόνο με ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως, για παράδειγμα, με τους ηλικιωμένους, που θα χρειαστούν μεγαλύτερο χρόνο να συνηθίσουν την καινούρια κατάσταση. «Κλειδί», πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ικανότητα του καθένα για συναλλαγές με το νέο νόμισμα, αλλά το επίπεδο των εισοδημάτων του. Είναι, δηλαδή, σαφές ότι όταν υπάρχει εισόδημα η περίοδος προσαρμογής θα είναι πολύ μικρότερη, σε σχέση με τις περιπτώσεις των νοικοκυριών, που, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είναι αναγκασμένα να κάνουν καθημερινούς υπολογισμούς για να τα φέρουν βόλτα.

Για την ενημέρωση των πολιτών περί το ευρώ, όπως αυτή η ενημέρωση υπολογίζεται από τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, οι πολίτες της χώρας μας θεωρούνται οι λιγότερο καλά ενημερωμένοι. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ειδική έκδοση της κοινοτικής δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο», που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 19 μέχρι τις 28 του Οκτώβρη στις 12 χώρες - μέλη της ευρωζώνης, σε δείγμα 6.567 Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα ρωτήθηκαν 500 πολίτες.

Σύμφωνα με το «ευρωβαρόμετρο», μόνο το 35,6% των Ελλήνων αισθάνονται «πολύ καλά ή καλά ενημερωμένοι» για το ευρώ, ενώ το 63,4% δηλώνουν «μέτρια ενημερωμένοι ή καθόλου καλά ενημερωμένοι». Χαμηλά ποσοστά ενημέρωσης εμφανίζουν, επίσης, οι Πορτογάλοι, το 45,3% των οποίων δηλώνουν ότι αισθάνονται «πολύ καλά ή καλά ενημερωμένοι» και το 63,4% «μέτρια ενημερωμένοι ή καθόλου καλά ενημερωμένοι». Πιο ενημερωμένοι εμφανίζονται οι Φινλανδοί, με το 91,5% να δηλώνουν «πολύ καλά ή καλά ενημερωμένοι» και ακολουθούν οι Γάλλοι, με ποσοστό 84%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,7%.

  • Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα γύρω από το ευρώ, στέλνοντας επιστολή, τηλεφωνικά (στο 010- 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ