Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Πρέπει να μπει τέρμα στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου

Επίσκεψη στο χώρο της διεύθυνσης ηλεκτροφωτισμού του δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόκειται για υπηρεσία, στην οποία αποτυπώνεται το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης υπηρεσιών, αφού το προσωπικό ανέρχεται σε μόλις 93 εργαζόμενους για να διαχειριστούν 45.000 σημεία φωτισμού στην πόλη. Ο Ν. Σοφιανός ανέδειξε ότι είναι κεντρική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και της ΕΕ η συρρίκνωση των υπηρεσιών των δήμων. Σημείωσε ότι «οι υποψήφιοι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων δεν αναφέρονται στην ιδιωτικοποίηση που είναι σε εξέλιξη στον ηλεκτροφωτισμό, η οποία θα ανεβάσει το κόστος και θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού της πόλης». Και κάλεσε τους εργαζόμενους «με κριτήριο την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην εργασία, να ψηφίσουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση", να ρίξουν ψήφο καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής, να μην κάνουν εκπτώσεις, ψηφίζοντας το ΚΚΕ παντού, στην Περιφέρεια, στον δήμο, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές όποτε κι αν γίνουν».

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για προβλήματα στα σχολεία

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση που έκανε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με τα Τμήματα Ενταξης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά δίνει στους δήμους την ευθύνη για τη συγκρότηση και λειτουργία τους. Αναδεικνύοντας τη μεγάλη υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν είναι στη δική του ευθύνη η λειτουργία των Τμημάτων Ενταξης όπως και η λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, η διοίκηση αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα, παραπέμποντάς το στο επόμενο Συμβούλιο, με τον Ν. Σοφιανό να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του, αφού όπως είπε το υπουργείο Παιδείας περίμενε απάντηση από τον δήμο για τα Τμήματα Ενταξης μέχρι χτες 28/3!

Ο Ν. Σοφιανός ανέδειξε, επίσης, προβλήματα σχολείων, όπως του 9ου ΕΠΑΛ, που ο σύλλογος διδασκόντων διεκδικεί να επιστρέψει στα Σεπόλια και όχι να καταργηθεί μέσω της συγχώνευσής του με το 3ο ΕΠΑΛ. Στάθηκε επίσης στο ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική απάντηση, με υπογραφή από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για τα προβλήματα στατικότητας του 39ου ΓΕΛ και τα μέτρα που θα παρθούν. Μετέφερε επίσης τις αντιδράσεις των γονέων του Μουσικού Σχολείου για τη συστέγασή του με το Καλλιτεχνικό Σχολείο, μια λύση που είναι προβληματική. Τέλος, ζήτησε να γίνει συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ασφάλειας και υποδομών στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της χώρας, αυτό της Γκράβας, κάτι που αναμένεται να γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που αναμένεται να διογκωθούν με τον «τετραετή στρατηγικό προϋπολογισμό για τις προσλήψεις προσωπικού 2020 - 2023», που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η δύναμη του δήμου περιορίστηκε από 5.450 σε 3.700 εργαζόμενους, μια κατάσταση που χειροτερεύει και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. στον τομέα του Πρασίνου προβλέπονται 30 προσλήψεις για 85 θέσεις. Ο Στ. Λάμπρου σημείωσε ότι τα 885 άτομα που σκοπεύει να προσλάβει ο δήμος μέχρι το 2023 «όχι μόνο δεν θα καλύψουν τις ανάγκες αλλά θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα κενά». Με βάση τα παραπάνω, ανέδειξε ότι η δημοτική αρχή αφήνει κενό για ιδιωτικοποίηση τομέων δράσης του δήμου, με τον Ν. Σοφιανό να προσθέτει ότι «η κυβέρνηση κόβει και ο δήμος ράβει». «Αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί και πρέπει να απαιτήσουμε, να καταγράψουμε στο χαρτί πόσους θέλουμε για να μπορεί ο δήμος να λειτουργεί χωρίς εργολάβους, χωρίς επιχειρηματίες και ΣΔΙΤ, χωρίς ΜΚΟ και χωρίς κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει αυτό το σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ