Σάββατο 30 Μάρτη 2019 - Κυριακή 31 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Τσαβούσογλου - Λαβρόφ

Οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου της Κοινής Ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν ξανά κοινές προσεγγίσεις σε θέματα όπως οι εξελίξεις με τα Υψίπεδα του Γκολάν (δες σχετικό θέμα στη σελίδα), ενώ επαναβεβαιώθηκε η ισχύς της συμφωνίας για την πώληση ρωσικών «S-400» στην Αγκυρα. «Αυτή η συμφωνία ισχύει και συζητάμε πότε θα γίνει η παράδοση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Φυσικά, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και το Συριακό, με τον Λαβρόφ να εστιάζει στην κατάσταση ανατολικά του Ευφράτη (όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο) τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από κει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν... Επίσης, είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κατάσταση που προέκυψε ιστορικά, πριν οι ΗΠΑ εισβάλουν στη συριακή επικράτεια... Εννοώ την επιστροφή αυτών των εδαφών στις αραβικές φυλές που ζούσαν εκεί για αιώνες...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νέο νομοσχέδιο, με στήριξη Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων, για να μην προχωρήσει η παράδοση των «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει από την αμερικανική «Lockheed Martin Corp». Οι υπογράφοντες την πρόταση νόμου εκτιμούν ότι «η προοπτική η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στα αμερικανικά αεροσκάφη και την αμερικανική τεχνολογία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, συνιστά σοβαρό κίνδυνο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Βέβαια, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πρόθυμος εταίρος στην αντιμετώπιση μιας σειράς προτεραιοτήτων των ΗΠΑ σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ