Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Στο πλευρό των προσφύγων στον Σκαραμαγκά

Ανακοίνωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης οικογενειών που μεταφέρθηκαν από τα νησιά

Από τη διαμαρτυρία στην πύλη του καταυλισμού
Από τη διαμαρτυρία στην πύλη του καταυλισμού
Επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή των προσφύγων είναι η πρόχειρη εγκατάστασή τους σε σκηνές στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, μετά την άρον άρον μεταφορά τους από τα ΚΥΤ της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Τα ξημερώματα της Κυριακής εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι χτες αιτία, σε σκηνή όπου ζούσε πενταμελής οικογένεια από το Αφγανιστάν, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό του πατέρα και ενός παιδιού, ενώ τραυματίστηκαν η μητέρα κι ένα άλλο παιδί. Ολοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προσφυγικός καταυλισμός του Σκαραμαγκά, στον οποίο εγκαταβιούν 2.500 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το Αφγανιστάν (ζουν σε κοντέινερ), χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως «σκαλοπάτι» για τη μεταφορά ξεριζωμένων από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την εγκατάστασή τους σε άλλα camps.

Στις αρχές του Μάρτη στήθηκαν σκηνές και μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά 480 αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν. Η εγκατάσταση αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις και αντιδράσεις, αφού στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να αυξήσει τον αριθμό όσων ζουν στα εμπορευματοκιβώτια, από 4-5 σε 8 άτομα, χειροτερεύοντας έτσι τις συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι που ζουν σε σκηνές έχουν μέρες να κάνουν μπάνιο, ενώ είναι έρμαια στις καιρικές συνθήκες. Πρόσφατα, δε, άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά σε δύο άδειες σκηνές.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε χτες διαμαρτυρία στην πύλη του προσφυγικού καταυλισμού.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Χαϊδαρίου απαιτεί να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των προσφύγων: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων προσφυγικών οικογενειών με μωρά παιδιά σε αντίσκηνα, που μετέφεραν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά τις προηγούμενες μέρες.

Οι διαμαρτυρίες των προσφύγων γι' αυτήν την κατάσταση είναι απολύτως δίκαιες και οι χειρισμοί του υπουργείου, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, δεν πείθουν κανέναν, ειδικά μετά το τραγικό γεγονός να πάρουν φωτιά μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που διέμεναν σε σκηνή.

Η σημερινή κινητοποίησή τους (σ.σ. χτεσινή) στην πύλη του Σκαραμαγκά και τα αιτήματα των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης πρέπει να γίνουν δεκτά και να υλοποιηθούν άμεσα από το υπουργείο.

Από την πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι στοιβάζοντας πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, όπου επικρατεί ήδη άσχημη κατάσταση, και χωρίς να παρθούν κατάλληλα μέτρα, θα οδηγούσε σε ακόμα χειρότερες συνθήκες διαβίωσης. Μάλιστα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι μάς εγκαλούσε ότι "εξυπηρετούμε σκοτεινά κέντρα".

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διαχείριση του Προσφυγικού γίνεται με τρομερές προχειρότητες και χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην οδύσσεια των ξεριζωμένων και είναι υπεύθυνη γι' αυτό, αφού η Συμφωνία που έκανε με την ΕΕ φυλακίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, σε συνθήκες που κανένας μας δεν θα άντεχε ούτε για μία μέρα.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση να διασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να σταματήσει το αίσχος με τα αντίσκηνα. Αντί να σκέφτεται ο υπουργός κ. Βίτσας πώς θα στοιβαχτούν κι άλλοι στον Σκαραμαγκά, ας αρχίσει να εφαρμόζει τις προτάσεις μας για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο Κέντρο Φιλοξενίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ