Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πάει για πέμπτη θητεία ο Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το δρόμο ενδοαστικών παζαριών για το σχηματισμό νέας ισραηλινής κυβέρνησης, πιθανώς με επικεφαλής (για πέμπτη φορά...) τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανοίγει το εκλογικό αποτέλεσμα από τις κάλπες της 9ης Απρίλη, όπου η αποχή έφτασε το 32,1% (αυξημένη σε σχέση με το 2015). Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα «Λικούντ» πήρε τον ίδιο αριθμό εδρών (35) στην 120μελή Βουλή με την αντιπολιτευόμενη «Γαλάζια και Λευκή Συμμαχία» του στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντζ, ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, εξαιτίας των καλύτερων εκλογικών επιδόσεων αρκετών ακροδεξιών κομμάτων. Θεωρείται δηλαδή ότι μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση με την υποστήριξη 65 βουλευτών στη νέα Βουλή.

Πάντως, ένα από τα ακροδεξιά κόμματα που φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει να μπει στη Βουλή είναι αυτό της «Νέας Δεξιάς», των πρώην υπουργών Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ και Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ (η οποία είχε προκαλέσει σάλο με προεκλογικό σποτ τύπου διαφήμισης αρώματος με το όνομα «Φασισμός»).

Το Εργατικό Κόμμα, που παλιά είχε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να εκλέξει μόλις έξι βουλευτές. Η συμμαχία Hadash (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ) με το αραβικό Τaal πήρε επίσης 6 έδρες.

Ο Μπ. Γκαντζ, αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Γαλάζιας και Λευκής Συμμαχίας», ο οποίος αρχικά πανηγύριζε νομίζοντας ότι είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αποδέχτηκε την ήττα του αργότερα χτες το απόγευμα, λέγοντας πως «αναγνωρίζει την πραγματικότητα». Τόνισε ωστόσο πως οι πάνω από 1 εκατ. ψήφοι του κόμματος δημιουργούν «πραγματική εναλλακτική πρόταση για κυβέρνηση». Ο εκλογικός του «συνέταιρος», πρώην υπουργός Λαπίντ Γιαΐρ, διαβεβαίωσε πως ως αντιπολίτευση θα κάνει «πεδίο μάχης την Κνέσετ» (το κοινοβούλιο) και «κόλαση τη ζωή του Λικούντ». Προειδοποίησε επίσης πως «δεν ήρθαμε για την εκστρατεία του 2019 αλλά για την προεκλογική εκστρατεία του 2020», προεξοφλώντας την πιθανώς σύντομη διάρκεια μίας νέας κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου πήρε θερμά συγχαρητήρια από αρκετούς στενούς συμμάχους του, με πρώτο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακολούθησαν οι ηγέτες Αυστρίας, Ιταλίας, Τσεχίας, Κύπρου, Γερμανίας κ.ά.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, πρώην επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών και ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμώντας πως οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι είπαν «όχι» στην ειρήνη και «ναι» στην κατοχή, καθώς - όπως τόνισε - μόνο 14 από τους 120 εκλεγμένους βουλευτές υποστηρίζουν τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, με την Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει σύντομα την πρότασή του για τη δήθεν επίλυση του Μεσανατολικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ