Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες και εκκλήσεις για «διάλογο»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με φόντο τις μεγάλες κόντρες μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών που συμμετείχαν το 2011 στην επέμβαση στη Λιβύη συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού Φαγέτζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από τις 4 Απρίλη έχει ξεκινήσει επιχείρηση για τον έλεγχο και της πρωτεύουσας της χώρας.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της διορισμένης κυβέρνησης, Μοχάμεντ Σαγιάλα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει «άμεσα μέτρα» για να σταματήσει την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη και να ασκήσει πιέσεις για έναρξη της πολιτικής διαδικασίας για την «ομαλοποίηση» της κατάστασης στη χώρα. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Χαφτάρ ότι η επίθεση που εξαπολύει στην Τρίπολη είναι «αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστά εγκλήματα ποινικά κολάσιμα από το διεθνές και το λιβυκό Δίκαιο».

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώντας τον Καταριανό ομόλογό του στην Αγκυρα, πρότεινε αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη «μέσω διαλόγου». «Η ενότητα και η αλληλεγγύη της Λιβύης θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω συνδιάσκεψης του ΟΗΕ και όχι με στρατιωτική επέμβαση», τόνισε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Νοτιοαφρικανός πρώην Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα διέψευσε δημοσίευμα των κυριακάτικων «Τάιμς» πως μετέφερε κρυφά στη Σουαζιλάνδη ποσό 30 εκατ. δολαρίων που του είχε δώσει ο Λίβυος πρώην Πρόεδρος, Μουαμάρ Καντάφι, να φυλάξει στην έπαυλη όπου διέμενε όταν ήταν ηγέτης της Νότιας Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ