Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργία των εργαζόμενων οδηγών δικύκλων

Από τη μαζική μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα

INTIME NEWS

Από τη μαζική μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα
24ωρη απεργία και μαζικές μηχανοκίνητες πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων (ντελίβερι - κούριερ), απέναντι στις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, «στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη διανομή και τις ταχυμεταφορές, σε χώρους που βασιλεύουν η εκμετάλλευση, η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Η κακοπληρωμένη εργασία, η "ευελιξία" και η εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς υποτυπώδεις κανόνες προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ένταση στους κλάδους του Επισιτισμού, των Μεταφορών, αλλά και εκατοντάδων χώρων δουλειάς που απαιτείται η εξωτερική εργασία και στους οποίους δουλεύουν χιλιάδες συνάδελφοι».

«Οι κινητοποιήσεις που βάζουν μπροστά αιτήματα διεκδίκησης στους μισθούς, στην ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων είναι δίκαιες, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των συμφερόντων της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών τους», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες στην εργοδοσία και να πάρει άμεσα μέτρα

Σε δήλωσή του για την απεργία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κούριερ - ντελίβερι, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε τα εξής:

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των διανομέων οδηγών δικύκλων, που αγωνίζονται για το μεροκάματο, για την ασφάλισή τους, για μέτρα προστασίας της ζωής τους. Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", πολλά από αυτά θανατηφόρα, στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα, αποτελούν την άλλη όψη της "ανάπτυξης" στους κλάδους των Μεταφορών και του Επισιτισμού. Η κυβέρνηση, αντί να κάνει πλάτες στην εργοδοσία, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία και να ικανοποιήσει άμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων ντελίβερι - κούριερ».

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα με την απεργία σημειώθηκε στην Αθήνα ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενο διανομέα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε περισσότερους από 12 νεκρούς διανομείς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο 37χρονος εργαζόμενος διανομέας επιχείρησε να διασχίσει περπατώντας τη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, όταν κάθετα διερχόμενο αυτοκίνητο τον σκότωσε ακαριαία.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των διανομέων καθώς και τις διεκδικήσεις τους, το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Χρήστου Κατσώτη, προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί τη μέρα της απεργίας, ωστόσο η συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος της αρμόδιας υπουργού.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ απαιτεί να λάβει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για:

Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη Ασφάλιση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Υποχρεωτική εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ώρου για τους διανομείς. Ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση. Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ