Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πολιτικές ζυμώσεις ενόψει αμερικανικού σχεδίου

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛA.--

Τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, που επιβεβαίωσαν τη διατήρηση της πολιτικής ισχύος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παίρνει σήμερα από την Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ ο Πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν.

Τα νέα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες στερούν μία έδρα από το κυβερνών δεξιό κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου, το οποίο πλέον καταλαμβάνει 35 έδρες αντί για 36 στη νέα 120μελή Βουλή - τη μία παραπάνω έδρα την παίρνει το ακροδεξιό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Ενιαία Τορρά - Ιουδαϊσμός», φτάνοντας έτσι τους 8 βουλευτές. Το «Μπλε και Λευκό» εκλογικό μπλοκ του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντζ καταλαμβάνει επίσης 35 έδρες, το πιθανότερο όμως είναι ο Ριβλίν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρώτα στον Νετανιάχου, καθώς έχει την υποστήριξη συνολικά 65 βουλευτών: Των 35 του «Λικούντ», 8 του ακροδεξιού κόμματος Shas, 8 από «Ενιαία Τορά», 5 από την «Ενωση Δεξιών Κομμάτων», 4 από το «κεντρώο» Kulanu και 5 από άλλο ένα ακροδεξιό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων, το «Ισραήλ το Σπίτι μας».

Οσο εντείνονται οι διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο» για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα». Το σχέδιο, σύμφωνα με διαρροές, φαίνεται να ξεγράφει την πιθανότητα πραγματικά ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και να επιχειρεί παγιοποίηση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Οχθης, με οικονομικά δήθεν «ανταλλάγματα», κυρίως για τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται επίσης πως θα επιχειρήσει να παραγράψει τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων που επί δεκαετίες έχουν σκορπίσει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και να επιβάλει τετελεσμένα μέσω των διαρκών εβραϊκών εποικισμών, μεταξύ άλλων και όσον αφορά το καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Εκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε χτες εκτάκτως για το θέμα τη σύγκληση συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, την ερχόμενη Κυριακή στο Κάιρο. Με φόντο τις ενδοαστικές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, εντείνονται οι πρακτικές κλιμάκωσης της βίας των κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν περιοχή 51 τ. χλμ. στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Οχθη, έκλεψαν αγροτικά μηχανήματα και φωτοβολταϊκά πάνελ Παλαιστινίων αγροτών, απέκλεισαν πέντε παλαιστινιακά χωριά της περιοχής και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλα τα πηγάδια και τις πηγές νερού.

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ο τερματισμός της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από μερικές μέρες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, μετά από την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ