Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ «ΝΟΤΡ ΝΤΑΜ»
Σύνθετη η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ιδιαίτερα απαιτητική αναμένεται η έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που την περασμένη Δευτέρα οδήγησε στην καταστροφή τμήματος της Παναγίας των Παρισίων, ενός από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που φτιάχτηκε 8,5 αιώνες πριν. Πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή αιτία βραχυκύκλωμα σε ανελκυστήρα σε σκαλωσιές που χρησιμοποιούνταν στα έργα συντήρησης.

Τουλάχιστον 50 ειδικοί (αρχιτέκτονες κ.τ.λ.) θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων και για την οργάνωση των εργασιών ανακαίνισης, που όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μακρόν θα βασιστεί κυρίως σε δωρεές ιδιωτών.

Πάντως, η ίδια η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς και τα όσα διασώθηκαν μετά από παλικαρίσια μάχη εκατοντάδων πυροσβεστών ανέδειξαν τα τεράστια περιθώρια που δημιουργεί η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος και για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

Είναι ενδεικτικό ότι, αφού διαπιστώθηκε η εκδήλωση φωτιάς και έγινε κατανοητό ότι ο κίνδυνος για το κτίριο είναι πολύ μεγάλος, επιστρατεύτηκαν διάφορα μηχανήματα που κατέγραφαν καρέ - καρέ την εξέλιξη της φωτιάς και μεταφέροντας πλάνα από τμήματα του κτιρίου συνέβαλαν καθοριστικά στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής (π.χ. ανάλογα με το πού ήταν συγκεντρωμένα τα πιο εύφλεκτα υλικά). Αντίστοιχα, όταν οι φλόγες είχαν επεκταθεί σε βαθμό που η παραμονή πυροσβεστών στο κτίριο ήταν πολύ επικίνδυνη για τη ζωή τους, η επιχείρηση δεν σταμάτησε ακριβώς επειδή χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ρομπότ.

Ολα αυτά φανερώνουν και τα μεγάλα περιθώρια που θα υπήρχαν για την αποφυγή της καταστροφής, αν η πολιτιστική κληρονομιά ήταν προτεραιότητα με επαρκή χρηματοδότηση για συντήρηση, μέτρα πρόληψης και όχι παραδομένη στο έλεος των χορηγών, που την αξιοποιούν με το αζημίωτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ