Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Παρατείνεται έως τον Ιούλη η φυλάκιση των 24 Ουκρανών ναυτών στη Ρωσία

ΚΙΕΒΟ.--

Ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του σημερινού απερχόμενου Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ηθοποιός και ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής, Ζελένσκι, προηγείται σταθερά με ποσοστά άνω του 50%, ενώ ακολουθεί ο Ποροσένκο με 20% - 25%.

Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και για την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και συνολικά για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δυο υποψήφιοι προτάσσουν την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τη Δύση και την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία με όλα τα δυνατά μέσα.

Στο μεταξύ, το Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την παράταση της φυλάκισης των 24 Ουκρανών ναυτών έως τις 24 Ιούλη, μετά και από αίτημα της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Οι ναύτες είχαν συλληφθεί στις 25 Νοέμβρη 2018, όταν πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να διασχίσουν τα Στενά Κερτς και δικάζονται για παραβίαση των ρωσικών συνόρων. Στη συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρίστατο η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ουκρανικής Βουλής. Οι ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απαιτούν την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών.

Τέλος, η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές πετρελαίου και ειδών πετρελαίου στην Ουκρανία και επέκτεινε την απαγόρευση στις εισαγωγές διαφόορων ουκρανικών προϊόντων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, είπε ότι αυτές αφορούν προϊόντα μηχανοκατασκευών, ελαφριάς βιομηχανίας, μεταλλοβιομηχανίας, η αξία των οποίων έφτασε τον περασμένο χρόνο σχεδόν τα 250 εκατ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ