Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ετοιμη να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα γίνει στις αρχές Δεκέμβρη, που θα γίνει η δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών από το ιδιωτικό κεφάλαιο

Η κυβέρνηση Σημίτη, ετοιμάζεται να κάνει τη ΔΕΗ... χριστουγεννιάτικο «δώρο» στο μεγάλο κεφάλαιο! Πιστή στις υποσχέσεις της απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και επιδιώκοντας την εξασφάλιση χρημάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει πλέον ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη. Αν και μέχρι πρότινος διαφαινόταν ότ ι -εξαιτίας της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας- η μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα «πήγαινε πιο πίσω», οι πιέσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, δεν αφήνουν στην κυβέρνηση κανένα περιθώριο... αργοπορίας, με αποτέλεσμα, πάρει την απόφαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών τους ξεπουλήματος της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης.

Η κοινοπραξία των τραπεζών που έχει προσληφθεί για την ιδιωτικοποίηση τη ΔΕΗ, αποφάσισε ότι η δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 4-7 Δεκέμβρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Επιχείρησης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και του Λονδίνου, θα ξεκινήσει στις 12 του ίδιου μήνα. Το ποσοστό της μετοχοποίησης, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 10% και ήδη προχτές, έγινε ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, φαίνεται να... προσπέρασε ακόμα και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έχει ενημερωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις κινήσεις της, ενώ επίσης φέρεται να διαφωνεί και με το ποσοστό διάθεσης, που επιθυμεί να είναι μεγαλύτερο από το 10%. Αλλωστε το γεγονός ότι μόλις πριν μία εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, παρέπεμψε για απάντηση σε λίγες μέρες. Από αυτό προκύπτει όμως, ότι δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς.

Τα ζητήματα αυτά όμως, και όσα αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να ξεκαθαριστούν σήμερα στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης και της διοίκησης της Επιχείρησης. Ενα μεγάλο ζήτημα είναι και η υποτιμολόγηση της αξίας της ΔΕΗ, προκειμένου οι ιδιώτες να τη βάλουν στο χέρι, με όσο το δυνατόν λιγότερα λεφτά. Ετσι υπολογίζουν τη χρηματιστηριακή αξία στο 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές... αδειάζοντας ακόμα και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, που είναι υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ