Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφίες Μακεδονομάχων

(1904-1908)

Στις 21/8/1904 ο Παύλος Μελάς έστειλε στη γυναίκα του μια φωτογραφία που έβγαλε στη Λάρισα - πειθόμενος από τον ανθυπολοχαγό Χαράλαμπο Λούφα να φωτογραφηθεί φορώντας μια αντάρτικη στολή - και της έγραφε η φωτογραφία «να μην ιδή το φως της ημέρας. Αν πέσω εκεί, ας είναι μια ανάμνησις εις σε και τα παιδάκια μου. Αλλά φαντάσου τι κωμικόν θα ήτο και τι μαρτύριον δι' εμέ, αν επέστρεφα άπρακτος, να βλέπω τη φάτσα μου έτσι μασκαρεμένη». Μετά το θάνατο του Μελά (13/10/1904), η φωτογραφία του έγινε σύμβολο των λιγοστών τότε Μακεδονομάχων και του αγώνα τους. Αγώνα αμφιλεγόμενου, που υμνήθηκε και επικρίθηκε από την ιστοριογραφία και, βέβαια, αξιοποιήθηκε τα μέγιστα από την ξενοκρατούμενη ελληνική άρχουσα τάξη, σε όλα τα μετέπειτα «παιχνίδια» περί του Μακεδονικού Ζητήματος.

Μια νέα, ενδιαφέρουσα, επιστημονικά «ψύχραιμη» ιστοριογραφική εμβάθυνση στον αγώνα των πρώτων Μακεδονομάχων (1904-1908), αλλά και στους δύο πόλους της ιστοριογράφησής του, επιχειρεί το δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) καλαίσθητο λεύκωμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τις φωτογραφίες του (1904-1908)». Το λεύκωμα, που παρουσιάστηκε χθες από τις εκδόσεις «Εφεσος», κυκλοφόρησε με χορηγία του ομίλου «Ασπίς». Το πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του προέρχεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Θεσσαλονίκης) και τις συλλογές των Σπύρου Μανουσάκη και Αγγελου Παπαϊωάννου.

Τα εκτενή κείμενα του αναπληρωτή καθηγητή στο ΑΠΘ, Βασίλη Κ. Γούναρη, αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έρευνάς του σε πληθώρα «πηγών» (πολιτικών και στρατιωτικών ντοκουμέντων, επιστολικών δελταρίων και φωτογραφιών της εποχής, υμνητικών και επικριτικών βιβλίων, δημοσιευμάτων κλπ.), συγκροτούνται σε ευάριθμα συμπυκνωτικά κεφάλαια, συνοδευόμενα με σημειώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ