Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δύο εργάτες νεκροί στις Kατασκευές

Η οικοδομή στο Ηράκλειο στην οποία βρήκε το θάνατο ο 60χρονος οικοδόμος, παλεύοντας ακόμα για ένα μεροκάματο...
Η οικοδομή στο Ηράκλειο στην οποία βρήκε το θάνατο ο 60χρονος οικοδόμος, παλεύοντας ακόμα για ένα μεροκάματο...
Δύο νέα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, στις 10/5 στη Νότια Εύβοια και στις 11/5 στο Ηράκλειο, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τη βαρβαρότητα στην οποία είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν και να ζουν οι εργαζόμενοι για να αυγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, πηγαίνοντας στη δουλειά και μην ξέροντας αν θα γυρίσουν πίσω.

Θάνατος εργάτη οδοποιίας στη Νότια Εύβοια

Το πρώτο θανατηφόρο έγινε την Παρασκευή 10/5 έξω από το χωριό Μελισσώνας Μαρμαρίου του δήμου Καρύστου, σε έργα οδοποιίας, όταν πέτρες καταπλάκωσαν 52χρονο μετανάστη εργάτη ύστερα από ανατροπή του φορτηγού που τις μετέφερε. Ενας δεύτερος εργάτης τραυματίστηκε από την ίδια αιτία.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είναι ο δεύτερος δολοφονημένος για τα κέρδη της εργοδοσίας που έχει καταγραφεί μέσα σε λίγες ημέρες στην Εύβοια, και μάλιστα είναι και αυτός μετανάστης, όπως μετανάστης ήταν και ο συνάδελφος στην "ΑΓΡΟΖΩΗ" του ομίλου "ΠΙΝΔΟΣ". Δεν είναι ατυχήματα, είναι εγκλήματα (...) Οταν η παραγωγή έχει σαν μοναδικό στόχο το κέρδος, για το οποίο οι κεφαλαιοκράτες ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο, τότε η ανθρώπινη ζωή περνάει σε δεύτερη μοίρα (...) Κι όμως αυτή η κόλαση είναι ο παράδεισος της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται τα αφεντικά, η ΕΕ, τα κόμματα που τους στηρίζουν και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές μαζί (...)

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ξεπεράσουν τους φόβους και να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, γιατί όσο μένουμε ο καθένας μόνος του δεν χάνουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και την ίδια μας τη ζωή».

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη κατά τη διάρκεια της εργασίας του "τσαλακώνει" με βάναυσο τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσει για την "επιστροφή στην κανονικότητα" και για τη "δίκαιη ανάπτυξη". Γι' αυτήν την "ανάπτυξη" κάνουν λόγο και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η ναζιστική ΧΑ. Αυτήν την ανάπτυξη ποτίζουμε καθημερινά με τον ιδρώτα και με το αίμα μας! (...) Αυτή η "ανάπτυξη" δεν μπορεί να είναι η προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορεί να μπει φρένο στην κατάσταση και ν' ανοίξει η προοπτική που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος».

Ηράκλειο: 60χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο

Το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» των τελευταίων ημερών έγινε το Σάββατο 11/5, όταν 60χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος 7 μέτρων σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο χώρο του δυστυχήματος βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο 60χρονος οικοδόμος, «ένα σκαλοπάτι πριν τη συνταξιοδότησή του, πάλευε ακόμη για ένα μεροκάματο».

Επιπλέον, το Συνδικάτο τονίζει πως παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του «ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται έως τώρα, με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αφήσει την Επιθεώρηση Εργασίας με ελάχιστο έμψυχο δυναμικό και ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή (...) Μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, είτε πρόκειται για τη φάση της κρίσης είτε για τη φάση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δείξουν έλεος για μας τους εργαζόμενους. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ