Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επιμένει για επέμβαση των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό

Μειωμένη συνεχίζεται η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, αυτοανακηρυχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Το ίδιο συνέβη και το περασμένο Σάββατο σε μεσοαστική συνοικία του Καράκας, με την παρουσία μερικών εκατοντάδων οπαδών του. Την ίδια ώρα, 7 από τους 10 βουλευτές της καταργημένης Βουλής, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απρίλη, έχουν καταφύγει στις πρεσβείες της Ιταλίας, της Χιλής και της Αργεντινής, ενώ ένας διέφυγε στην Κολομβία, όπως εικάζεται και για τον στρατηγό Μανουέλ Ρικάρντο Φιγκέρα, πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών.

Πάντως ο Γκουαϊδό δηλώνει ότι η προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο θα συνεχιστεί, και ανακοίνωσε ότι γίνονται επαφές για να υπάρξει επέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Κάρλος Βέκιο, που έχει διορίσει πρέσβη στις ΗΠΑ, «να συναντηθεί αμέσως με τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού» ώστε να εξεταστούν όλες οι επιλογές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης δημιουργεί ανησυχία για τις συνέπειές της σε στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Χιλής, που προς ώρας αρνούνται να συμμετάσχουν. Πάντως η SOUTHCOM (Νότια Διοίκηση) ανέφερε μέσω «Twitter» ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει πώς θα μπορούσε να «υποστηρίξει» τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που θα «αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη» της Βενεζουέλας. Δηλαδή, επιμένει για την ανατροπή της κυβέρνησης από μέσα, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί.

Επίσης, από τις πληροφορίες που δίνουν κυβερνητικές πηγές, από τις ανακρίσεις συλληφθέντων που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, βγαίνει ότι το σχέδιο ήταν η απαγωγή του Μαδούρο και η μεταφορά του από την κατειλημμένη βάση Καρλότα προς άγνωστο προορισμό και η δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γκουαϊδό και τον κατάδικο Λεοπόλντο Λόπες, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας και κάποιους στρατιωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ