Τρίτη 14 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΑΜΥΝΑΣ»
Ανησυχία και έμμεσες απειλές από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ευρωπαϊκή αμυντική και στρατιωτική πολιτική θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, προειδοποιούν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα «ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια» θέτουν σε κίνδυνο τη διατλαντική ενσωμάτωση των στρατιωτικών βιομηχανιών και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη επιστολή της Αμερικανίδας υφυπουργού Αμυνας, Ελεν Λορντ, προς την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την 1η Μάη.

Η επιστολή εστάλη μετά την έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο στα μέσα Απρίλη για τη χρηματοδότηση με 13 δισ. ευρώ του Αμυντικού Ταμείου της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην πρωτοβουλία της λεγόμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, βάσει της οποίας ο αριθμός των κοινών σχεδίων άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ διπλασιάστηκε σε 34 από 17 προηγουμένως, ενώ η συμμετοχή τρίτων χωρών στην PESCO απαιτεί την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα - που αναπαράγουν και ρωσικά ΜΜΕ - τονίζουν στην επιστολή ότι η ΕΕ ανέπτυξε τις στρατιωτικές δυνατότητές της με τέτοιο τρόπο, ώστε προκύπτουν αλληλεπικάλυψη, ασυμβατότητα των στρατιωτικών συστημάτων και περιττός ανταγωνισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ