Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαφωνίες Ερντογάν - Πούτιν για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ανησυχία» για τις «επιπτώσεις» από τις εντεινόμενες επιχειρήσεις του συριακού και ρωσικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στη ρωσο-τουρκική συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη για «εκεχειρία» και τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών» στην περιοχή εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στο συριακό στρατό υποστηρίζοντας πως η δράση του πλήττει την τουρκο-ρωσική συνεργασία και παραβιάζει τους όρους της συμφωνημένης «εκεχειρίας». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι επιθέσεις εναντίον «αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων» στο Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και ότι η έξαρση των μαχών «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη συμφωνία Αγκυρας - Μόσχας.

Διαφορετική διάσταση στα γεγονότα έδωσε πάντως σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Εκεί αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη «διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα της κατάστασης της κρίσης στη Συρία» με επίκεντρο την κατάσταση στη ζώνη της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, «υπό το φως του αυξημένου αριθμού παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ διαπίστωσαν πως από τα τέλη Απρίλη έως την περασμένη Πέμπτη, οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ προκάλεσαν «κύμα» 180.000 εκτοπισμένων αμάχων, το θάνατο 119 ατόμων και καταστροφές σε 18 νοσοκομεία και κλινικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ