Πέμπτη 30 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μέχρι τη Σιγκαπούρη για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Επίσημη επίσκεψη στη Σιγκαπούρη πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, χτες, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τσαν Τσουν Σινγκ, με τον οποίο συζήτησαν, επισήμως, «τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας». Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ απηύθυνε χαιρετισμό στο Ελληνο-Σιγκαπουριανό Επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και το Enterprise Greece, με στόχο τη «διεύρυνση των επιχειρηματικών συνεργιών μεταξύ των δύο πλευρών και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Φιέστα, όπου υπογράφηκε και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου συνδέσμου της Σιγκαπούρης SFM. Αργότερα, έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Institute of International Affairs), με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

Σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζεται συνάντηση Κατρούγκαλου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, αλλά και τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Β. Μπαλακρίσναν, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψουν Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Σιγκαπούρης.

Θα μεταβούν ακολούθως στα γραφεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη, όπου θα παραστούν στην επίσημη τελετή εγκαινίων λειτουργίας της. Η ίδρυση πρεσβείας στη χώρα αποφασίστηκε επί υπουργίας Ν. Κοτζιά, στο σχέδιο της κυβέρνησης να αναδιατάξει διεθνώς και τις υπηρεσίες του διπλωματικού σώματος, έτσι που να αντιστοιχίζονται στις σύγχρονες ανάγκες και στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται από πλευράς του ελληνικού ΥΠΕΞ, στόχος της πρεσβείας είναι «η ενεργός παρουσία της Ελλάδας σε μια χώρα με σημαντική διεθνή οικονομική δραστηριότητα». Προσθέτουν ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «εστιάζουν κυρίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, όπου υφίστανται μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση (π.χ. επιδίωξη προσέλκυσης επενδύσεων)». Προσθέτουν ότι στη Σιγκαπούρη εδρεύει η Διεθνής Αρχή Συντονισμού Ναυσιπλοΐας και Ασφαλείας των Στενών της Malacca, «ενός ιδιαίτερα στρατηγικού διεθνούς διαύλου με μεγάλη σημασία και για την εμπορική μας ναυτιλία». Η ελληνική πλευρά, άλλωστε, συμμετέχει στην εν λόγω Αρχή με καθεστώς παρατηρητή και έχει συνεισφέρει στο σχετικό ταμείο 1 εκατομμύριο δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ