Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανακοινώθηκαν τα ποσοστά εισακτέων για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το ποσοστό θέσεων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο συνολικό αριθμό εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 και εφεξής. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά την κατανομή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως διαμορφώθηκε με τους νόμους της κυβέρνησης και στον οποίο δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ, στα οποία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είχαν πρόσβαση σε ποσοστό 20% των εισακτέων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν πρόσβαση σε 333 σχολές και τμήματα ΑΕΙ. Οι θέσεις που διατίθενται για τους αποφοίτους ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις θέσεις που κατέλαβαν οι υποψήφιοι την περσινή χρονιά.

Ειδικότερα, τα ποσοστά στα Τμήματα και τις Σχολές έχουν ως εξής:

-- 5% στα Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας.

-- 5% Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών

-- 6% Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων

-- 8% Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

-- 10% Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων

-- 20% ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων

-- 20% Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι στον μεγάλο όγκο των θέσεων, που ανήκουν στις Σχολές και τα Τμήματα των πανεπιστημίων, το ποσοστό θέσεων για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ παγιώνεται στο 10%, στο μισό δηλαδή ποσοστό απ' ό,τι είχαν με το προηγούμενο καθεστώς οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ για τα ΤΕΙ.

Από το υπουργείο επισημαίνεται επίσης πως οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού των θέσεων (επιπλέον θέσεις) ενώ διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2019 - 2020, διαμορφώνεται σε 78.335. Ο αριθμός εισακτέων παραμένει ο ίδιος με πέρυσι σε 121 τμήματα, ενώ στα νέα τμήματα ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 25.123.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ